Армія США розпочала оснащувати активним захистом БПМ Bradley. Відео

28.03.2024   14:34    1046

Оснащення M2 Bradley комплексом активного захисту Iron Fist було поставлено на паузу через брак коштів і це попри астрономічний бюджет армії США

Джерело: Defence Express


Оснащення бронетехніки комплексами активного захисту, які дозволяють перехоплювати ворожі ракети, реактивні гранати та, у деяких зразках, навіть снаряди вимагає значних коштів. Яких на цю задачу навіть не вистачає у США, попри найбільший у світі оборонний бюджет у 825 млрд доларів.

Зокрема лише зараз у Пентагоні вдалось знайти кошти на оснащення бойових машин піхоти M2 Bradley комплексом активного захисту Iron Fist Light Decoupled від ізраїльської Elbit.



Але мова не йде про встановлення цього комплексу на значну кількість машин, а про параметр у “десятках”, про що повідомив виконавчий директор Ground Combat Systems міноборони США генерал-майор Глен Дін, якого цитує Breaking Defense.

Останні новини:  Прикордонники зупинили штурм окупантів у Харківській області (відео)

Більше того, мова йде лише про розміщення замовлення, яке буде поступово виконуватись. Також під питанням, чи будуть виготовлені комплекси активного захисту одразу встановлені на бронетехніку, або відправлені на склад, допоки їх не набереться відповідна кількість для одночасного оснащення значної кількості машин.



Також підтвердилось, що аналогічна програма з оснащення колісних бойових машин Stryker аналогічним комплексом активного захисту продовжує гальмувати. Як визнав американський генерал з грудня 2023 року готового рішення для встановлення на Stryker так і не з’явилось.

Останні новини:  Путін зробив цинічну заяву про Донбас (ВІДЕО)

Зазначимо, що армія США тестувала StrikeShield від Rheinmetall та Unified Business Technologies, які поєднують у собі активні та пасивні рішення для захисту бронетехніки.

Наразі у США єдиним видом бронетехніки зі встановленими комплексами активного захисту залишаються M1A2 Abrams SEPv3 на які монтується Trophy від іншої ізраїльської компанії Rafael.

Станом на січень 2021 року було відомо про оснащення декількох американських бригад, які базуються у Європі, що було здійснено на умовах доволі екстреного контракту від 2018 року.

Останні новини:  Який вигляд мають моторошні мешканці глибин (Відео)

Таким чином приклад США цілком демонструє, що оснащення бронетехніки комплексами активного захисту вкрай складна задача. Окрім того, реальний бойовий досвід використання ЦАХАЛ танків Merkava Mk 4 з комплексом Trophy показав, що він має бути адаптований для боротьби з таким наддешевим засобом, як скиди з дрона.