Стратегія сталого розвитку: як ККПК впроваджує екологічно відповідальне виробництво

21

Київський картонно-паперовий комбінат в Обухові — одне з небагатьох українських підприємств, яке займається переробленням макулатури. Це важливий, проте далеко не єдиний фактор, який відрізняє компанію. Австрійський власник ККПК ініціював впровадження європейського підходу до зниження впливу на навколишнє середовище. Вже у цьому році комбінат завершить впровадження важливої екологічної програми.

Відповідальне ставлення до навколишнього середовища — принцип європейського власника ККПК

ПрАТ «Київський картонно-паперовий комбінат» реалізує комплекс заходів, спрямованих на захист довкілля та зменшення негативного впливу на природу. Згадане вище перероблення макулатури — один з ключових напрямків. Важливо відзначити, що продукція, виготовлена з вторинної сировини, є високоякісною та відіграє важливу роль у зменшенні навантаження на деревні ресурси. За даними підприємства, 60 кілограмів переробленого паперу зберігають одне доросле дерево, завдяки чому ККПК за 40 років діяльності вже вдалося врятувати понад 5 млн дерев.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Ключовим кроком на шляху до зменшення негативного впливу на довкілля є ініціатива австрійських акціонерів щодо реалізації екологічної стратегії на 2023 рік. Вона має на меті забезпечити оптимізацію кількості відходів виробництва та уникнення їхнього вивезення на полігон. Зокрема, компанія планує використовувати первинні відходи для створення будівельних матеріалів, що сприятиме подальшому зменшенню навантаження на довкілля.

Варті уваги ініціативи ККПК щодо зменшення водоспоживання. На підприємстві планують впровадити нові технології очищення води, засновані на передовому досвіді італійських паперових фабрик. Ці інноваційні методи дозволяють ефективно очищати стічні води та використовувати виділений в результаті біогаз як ресурс для виробничих процесів. Це сприятиме значному зменшенню забруднення, що є важливим аспектом для регіону.




Реалізація сталого розвитку — це не тільки зменшення власного впливу на екологію, але й виробництво нової продукції, яке допомагає іншим компаніям стати більш екологічними. Так, в цьому році на ККПК ввели в експлуатацію нову лінію з виробництва упаковки для служб доставки та e-commerce, яка дозволяє їм повністю відійти від використання пластикових пакетів, скотчу та стретч-плівки.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Стабільний захист довкілля попри зовнішній тиск

Здавалося б, відповідальні виробники мають отримувати «зелене світло» — особливо в контексті інтеграції країни до ЄС та наближення українського екологічного законодавства до стандартів європейських країн. Натомість група посадовців, використовуючи важелі впливу, з 2022 року всіляко намагається перешкоджати роботі Київського картонно-паперового комбінату. Схема характерна: нагнітання негативу через підконтрольні ЗМІ, обшуки, арешт майна, постійні перевірки…

Для офіційного приводу посадовці використовують російське громадянство колишнього бенефіціара — Володимира Крупчака. Та річ у тім, що він багато років назад став громадянином України, а зараз офіційно проживає на Кіпрі. Крім того, пан Крупчак вже не має жодного відношення до ККПК, адже на початку 2022 року Pulp Mill Holding GmbH (власник ККПК) провів реструктуризацію. Єдиним бенефіціаром є громадянин Австрії — Хайнц Циннер, а бізнес холдингу ніяк не пов’язаний з країною-агресором.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Та попри офіційні факти, зацікавлені особи при владі продовжують чинити тиск на комбінат. Варто зауважити, що в таких умовах ККПК продовжує працювати та залишатися лідером ринку. Більше за те — комбінат не припинив реалізацію екологічної стратегії. На підприємстві зазначають: головне — займатися власною справою та демонструвати відповідальне ставлення до громади, країни, навколишнього середовища. Це важливіше за бажання певних осіб «попиляти» підприємство заради власного збагачення.