Скандал з букмекером Fansport. Чому було скасовано ліцензію - Новини Ю

Скандал з букмекером Fansport. Чому було скасовано ліцензію

16

Довгий час на території України оперувала букмекерська контора під назвою Fansport. Ставки приймалися як в наземних точках-кіосках, так і онлайн на їхньому сайті. У 2022 році компанія подала заяву на отримання ліцензії, щоб узаконити свій бізнес та вийти з сірої зони закону, а вже 21 січня 2022 року ліцензію було видано. Букмекер Fansport міг би стати одним з небагатьох легальних букмекерів в Україні, якби в процесі розслідування керівництва компанії не викрилися звʼязки з росією. Ліцензію Fansport на ведення букмекерської діяльності в Україні було анульовано 14 грудня того ж року, а сайт, з якого приймалися ставки, тепер заблоковано.


Букмекер Fansport втратив ліцензію, тому що букмекери, які працюють в Україні не можуть жодним чином бути повʼязані з російським ринком. Компанія Fansport, яка видавала себе за український бізнес, насправді мала більш заплутану історію, що коренями сягала росії. 

Останні новини:  Гастроскопия: что это и как подготовиться к процедуре

Чому російські компанії продовжують зʼявлятися на українському ринку?

До 2020 року ставки на спорт в Україні були заборонені. Втім, це не заважало компаніям працювати та заробляти багатомільйонні прибутки. Букмекери навіть відкрито рекламували свої послуги, адже попри заборону, жодних суттєвих дій з боку правоохоронних органів не відбувалося. Охочих отримати прибуток від нерегульованого та надзвичайно прибуткового бізнесу було настільки багато, що лише найзаможніші компанії проривалися крізь щільну конкуренцію. Більшість цих компаній були російськими або мали звʼязки з росією.





В процесі легалізації букмекерського бізнесу, одним з встановлених критеріїв була саме відсутність звʼязків з росією. У таки й спосіб почалася чистка українського ринку від нелегальних російських компаній та їхніх дочірніх підприємств.

Останні новини:  Як вибрати рефератну компанію 5 важливих критеріїв оцінки сервісу

На жаль, ця чистка досі триває та триватиме ще довгий час, адже компанії приховують своїх керівників, намагаючися заплутати комісію, та створюють численні сайти-дзеркала, які зʼявляються частіше, ніж влада встигає їх блокувати.

Відповідальність лежить на плечах користувачів

Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей може нескінченно довго боротися з нелегальними букмекерськими компаніями, але жодні дії не принесуть достатньо результатів, якщо користувачі не надаватимуть перевагу легальним ставкам на спорт. На жаль, нелегальні букмекерські компанії мають великі ресурси та бюджет для того, щоб знаходити можливість обходити закон. Тож саме ми, як користувачі, маємо бути свідомими та обізнаними. Якщо ми перестанемо підтримувати нелегальний бізнес гривнею, він не виживе на нашому ринку.

Останні новини:  Один із найбільших виробників хлібобулочної продукції в Україні, компанія BFI планує експортувати продукцію до Канади

Робити ставки на легальних сайтах є вигідним не лише для країни, яка отримує податки з цього бізнесу, а й для самих користувачів. По-перше, легальний бізнес відповідає перед законом та у разі невиконання своїх обовʼязків може бути притягнений до відповідальності. По-друге, особисті дані користувачів, включно з паспортними даними та доступом до банківської карти, є в безпеці, коли букмекер працює за ліцензією. Ризик водночас надто великий, щоб ним нехтувати. Тож наступного разу, як вам заманеться розмістити ставку на українських спортсменів, уважно перевіряйте сайт, на якому плануєте грати. Підтримуйте лише офіційних букмекерів.