Боротьба з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму в Нідерландах та ЄС

18

Діяльність Європейської комісії з боротьби з відмиванням грошей впливає на законодавство в кожній із країн ЄС і спрямована на запобігання загрозам міжнародного рівня. Нещодавно ЄС видав директиву про боротьбу з відмиванням грошей (AMLD), яка запроваджується до національного законодавства країн.

 Відмивання грошей – це проблема світового масштабу. Злочини, такі як ухилення від сплати податків, фінансування тероризму, приховування джерел злочинних доходів призводять до масової корупції. Щороку це завдає Світовому банку збитків на суму 120 мільярдів доларів. Закони про боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму захищають цілісність фінансової системи Європи.

 Закони ЄС та Нідерландів з питань боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму взаємопов’язані. Директива ЄС щодо боротьби з відмиванням грошей (AMLD) спрямована на запобігання неправомірному використанню фінансової системи терористами. У Нідерландах еквівалент цієї директиви відомий як Wwft.

 Шосту директиву щодо боротьби з відмиванням грошей було запроваджено ЄС у листопаді 2018 року і набуло чинності у грудні 2020 року. Відповідно до директиви, Європарламент опублікував список із 22 правопорушень, які є караними. Адвокат Максим Ходак з Law & More допомагає розібратися в тонкощах законодавства та новій директиві ЄС щодо боротьби з відмиванням грошей. Максим та його команда розробили тренінг із закону про боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (Wwft) для професіоналів.

«Тренінг знайомить професіоналів з останніми правилами, прийнятими ЄС та урядом Нідерландів, і допомагає вловити зв’язок між директивами», — каже Максим.

 Нідерланди вважаються одним із найбільших центрів міжнародної злочинності, пов’язаної з відмиванням грошей. У країні діють правила боротьби з відмиванням грошей, які зобов’язують усі фінансові установи в країні дотримуватись їх. Відповідно до закону, установи зобов’язані повідомляти про підозрілі операції в Підрозділ фінансової розвідки Нідерландів або ПФР.

 Зобов’язання щодо боротьби з відмиванням грошей у Нідерландах називається Wwft і вимагає, щоб установи проводили перевірку клієнтів перед наданням дозволу на відкриття рахунку. Вони також досліджують джерело транзакцій між клієнтом та бізнесом. При виявленні незвичайної транзакції, вони проводять розслідування та складають звіт про підозрілу діяльність, який потім передається до ПФР. ПФР Нідерландів регулює закон про боротьбу з відмиванням грошей у країні поряд з Міністерством фінансів Нідерландів, яке випустило Закон про відмивання грошей та фінансування тероризму та Закон про санкції.




 Wwft поширюється на багато фінансових установ у Нідерландах, включаючи банки. Податкові консультанти, агенти з нерухомості, ломбарди, бухгалтери і навіть автодилери також підпадають під дію Wwft. Власникам бізнесу та підприємцям необхідно самостійно встановити чи поширюється на них Wwft. Консультація з юридичним консультантом, таким як Law & More, допоможе зрозуміти кожен аспект Wwft і те, які зобов’язання ви несете за законом.

 Про Максима Ходака

Максим Ходак є адвокатом у Нідерландах з великим досвідом у юридичних питаннях корпоративного та підприємницького права. Максим, що вільно володіє голландською, німецькою, французькою, англійською, російською та українською мовами, спеціалізується на питаннях міжнародного бізнесу та встановленням відповідностей між юрисдикціями ЄС. Завдяки зусиллям Максима та його команди діяльність підприємців, власників малого та середнього бізнесу відповідає всім стандартам голландського законодавства та законам інших країн ЄС.

 Максим Ходак доступний для інтерв’ю на запит.

 Зв’яжіться з Максимом Ходаком для отримання юридичних консультацій по https://lawandmore.nl.

 Про Law & More

Law & More — багатопрофільна голландська юридична фірма, що динамічно розвивається, що спеціалізується на голландському корпоративному, комерційному і податковому праві. Фірма надає юридичні послуги приватним особам та бізнесу, допомагаючи дотримуватися правил ЄС та Нідерландів щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.

###

 Максим Ходак

hodak.nl

LAW & MORE B.V.

Де Заале 11

5612 Ейндховен

Нідерланди

 lawandmore.nl

[email protected]

+31 (0) 40 369 06 80

WLG Brand Management

+31 10 200 13 34

www.wealthleadgen.com