Найдревніша піраміда в історії чи жерло вулкана: чому вчені сперечаються про Гунунг-Паданг

Сьогодні,   15:30    353

Історія сакрального місця Гунунг-Паданга в Індонезії не вщухає протягом десятиліть. Одні вважають її найстарішою пірамідою в історії людства, а скептики наводять переконливі аргументи про інше історичне та геологічне значення цієї локації.

Дискусії щодо того, яка піраміда у світі є найдревнішою, продовжують тривати. Однак стаття у профільному історичному журналі Archeological Prospection стверджує, що таким місцем може бути Гунунг-Паданг в Індонезії, пише британське видання Metro.

ЗМІ пише, що саме піраміду Джосера в Єгипті, побудовану приблизно у 2600 році до нашої ери, вважали найдавнішою. Однак згідно з матеріалами статті, згаданому об’єкту в Індонезії може бути щонайменше 9000 років, а окремі її частини датуються 25 000 років.

Останні новини:  У болоті знайшли доісторичну лопату
Гунунг-Паданг Fullscreen
Гунунг-Паданг (фото: Getty Images)

Гунунг-Паданг означає дослівно «гора просвітлення», яку люди відвідували протягом сотень років. Знайдені фрагменти кераміки, що датуються 45 роком до н.е, були виявлені на розкиданих терасах і схожих на стовпи скелях.




Медіа пише, що група дослідників з Інституту наук Індонезії на чолі з геологом Денні Гілманом Натавіджаджою вважає, що Гунунг-Паданг побудувала «високорозвинена цивілізація», а цей об’єкт «може бути старшим за єгипетські піраміди».

«Це відкриття ставить під сумнів загальноприйняту думку про те, що людська цивілізація та розвиток передових будівельних технологій виникли лише в теплий період раннього голоцену або на початку неоліту, з появою сільського господарства приблизно 11 000 років тому», — йдеться у дослідженні Archeological Prospection.

Останні новини:  Сильна магнітна буря знову охопила Землю: скільки вона триватиме

На думку дослідників, дані з Гунунг-Паданг та інших місць свідчать про те, що передові будівельні методи вже існували, коли, «можливо, ще не було винайдено сільське господарство».

Гунунг-Паданг Fullscreen
Гунунг-Паданг (фото: Getty Images)

Однак далеко не всі поділяють думки дослідників. Ще у 2013 році видання The Guardian написало, що група з 34 індонезійських вчених підписала петицію, в якій поставили під сумнів мотиви та методи команди Денні Гілмана Натавіджаджи. Вони кажуть, що дослідження здійснювалося без «дотримання наукових норм дослідження».

Критики вважають, що розкопки загрожують збереженню існуючого місця, і натякають, що слід залучити археологів, а не геологів. Один із них, вулканолог Сутікно Бронто, каже, що Гунунг-Паданг — це просто «кратер найближчого вулкана, а не стародавня піраміда».

Останні новини:  Рідкісна удача. В Англії знайшли дерев’яний артефакт бронзового століття

Інші скептики ще більш жорсткі у своїх висловлюваннях. Один неназваний археолог каже, що до популяризації такої думки були причетні місцеві політики, яким вигідні такі спекуляції з метою набирати собі політичний рейтинг.

«У печері Павон у Падаларанга [приблизно 45 км від Гунун-Паданга] ми з колегами знайшли людські кістки та інструменти, зроблені з кісток. Їм приблизно 9,5 тис. років тому, тобто їх створили близько 7 тис. років до нашої ери. Отже, якщо в 7 тисячолітті до н.е люди могли виробляти лише знаряддя з кісток, то як вони могли отримати технологію побудови піраміди 20 тис. років тому?», — запитує фахівець.