Інженери навчилися видаляти вуглець з океану

Сьогодні,   09:30    187

Упродовж останніх кількох років уловлювання вуглецю з атмосфери розглядалося як можливе рішення кліматичної кризи. Однак тепер стартап із засніжених регіонів Ісландії впроваджує новий метод: видалення вуглецю з морської води.

Згідно з Міжнародним енергетичним агентством, витрати на видалення вуглецю з використанням методів прямого уловлювання повітрям коштують $230-630 за тонну. У той час як компанія Brineworks з Амстердама, яка займається електролізом морської води, заявляє, що її метод дає змогу скоротити витрати до $100 за тонну CO2 на великих масштабах, що робить цей підхід економнішим, порівняно з іншими. Нещодавно Brineworks залучила $2,2 млн інвестицій від венчурного фонду Pale Blue Dot.

Останні новини:  У нашій Галактиці знайшли найпотужніший в історії мікроквазар

Наразі визнано, що для запобігання глобальному потеплінню понад 1,5° C слід видалити велику кількість вуглецю, накопиченого в атмосфері з часів промислової революції. Катастрофічні погодні явища, як-от ураган Хелен, що завдав шкоди штатам Флорида, Джорджія, Південна та Північна Кароліна і Теннессі, є прикладом для необхідності подальших вжитих заходів.

Компанія Brineworks стверджує, що технологія уловлювання вуглецю з океану (DOC) може стати «стійкою, масштабованою та економічно доцільною». Гудфіннур Свейнссон, генеральний директор компанії, зазначив, що їхній електролізер не тільки витягує CO2 з морської води, а й виробляє «зелений» водень (H2), що створює додаткові джерела доходу. Оскільки його виробництво працює на сонячній або вітряній енергії, а водень можна зберігати в резервуарах, процес може здійснюватися автономно.

Останні новини:  На Місяці запустять систему навігації та зв’язку

«Уявіть, що якась із країн могла б виробляти екологічно чисту нафту, спираючись виключно на поновлювану енергію і морську воду. Ми вважаємо, що компанія Brineworks знайшла рішення цього завдання», – зазначив Хампус Якобссон, партнер компанії Pale Blue Dot, у своєму коментарі.

Океани мають значно більшу щільність порівняно з атмосферою, це призводить до того, що вміст вуглекислого газу в морській воді приблизно в 150 разів вищий, ніж у повітрі. Отже, для технологій уловлювання вуглецю з морської води (DOC) потрібно значно менше енергії, ніж для аналогічних технологій, що працюють з атмосферним повітрям.




Brineworks може стати частиною нової хвилі технологій з уловлювання вуглецю в морському середовищі. Стартап Calcarea розробляє методику, що дає змогу вловлювати вуглекислий газ із суден і перетворювати його на безпечні та довговічні океанські солі. Ще одним учасником у цій галузі є стартап Captura, який залучив $34,5 млн від таких інвесторів, як Maersk Growth і Freeflow Ventures.

Останні новини:  У Китаї знайшли кладку найменших яєць динозаврів

Тим часом за словами Свейнссона, Brineworks розпочинає свій перший пілотний проєкт на Канарських островах і планує захоплювати одну метричну тонну вуглецю на тиждень.