Археологи розкопали у Мерсіні присвячений грецькому борцю 2000-річний артефакт

Сьогодні,   12:30    326

Археологи розкопали у стародавньому місті Анемуріум, яке знаходиться на території турецького Мерсіна, унікальний артефакт, якому близько 2000 років. Йдеться про табличку, присвячену давньогрецькому борцю Кайкіліаносу.

Судячи з напису на табличці, спортсмен брав участь у змаганнях із боротьби, які проводилися кожні п’ять років. Він зумів посісти перше місце. Напис на табличці складається з 13 рядків розміром 50 см завширшки і 120 см заввишки.

Останні новини:  У Японії тестують технологію генерації сонячної енергії в космосі та відправлення її на Землю

Анемуріум у IV столітті до н.е. заснували фінікійці. У ньому знаходився важливий морський порт, який був частиною східно-середземноморського торгового шляху. Близькість до Кіпру зробила портове місто відомим. У ньому кипіло культурне життя, однією з частин якого були спортивні заходи.

Розкопками керував професор Мехмет Текочак. Він назвав знайдену табличку унікальною. За словами вченого, вона є доказом проведення спортивних змагань у ІІ столітті н.е., організованих Флавіаном. Успіх борця Кайкіліаноса був настільки значним, що його зафіксували на спеціальній табличці.

Зроблене археологами відкриття підкреслює роль древнього міста у підготовці спортивних кадрів. Алі Хамза Пехліван, який обіймає посаду губернатора Мерсіна, з цього приводу зазначив, що Анемуріум мав статус культурного та спортивного центру. Факт нагородження спортсменів вказує на високу цінність, яку надавали спорту в античні часи.

Останні новини:  Учені знайшли стародавню тварину, яка схожа на робот-пилосос