Угорський вчений довів, що коти – це майже рідина, що усвідомлює своє тіло

Сьогодні,   06:30    3177

Коти здатні «просочуватися» через дедалі вужчі отвори, як рідина, коли зіштовхуються зі серією таких. Про це ідеться в дослідженні угорського науковця Петера Понграца з Університету Етвеша Лоранда в Угорщині, пише новинний сайт Science Alert.

Наукова стаття так і називається – «Коти – це (майже) рідина». Поряд зі здатністю котів долати серію все більш вузьких отворів науковець помітив, що іноді тварини вагаються. Це стається, коли отвір нормальний за шириною, проте замалий у висоту, щоб вони почувалися комфортно. Це може свідчити про те, що коти достатньо усвідомлюють власні розміри.

Останні новини:  У Великобританії знайшли 6000-річні поселення

В експерименті Петера Понграца взяли участь коти, які живуть з власниками у Будапешті. Щоб тваринам було комфортно, науковець не брав їх в лабораторію, а створив спеціальний мобільний експериментальний комплекс і приходив до котів додому.

Цей комплекс для досліджень складався із двох картонних листів. На одному були отвори однакової висоти, що поступово звужувалися, на іншому – отвори однакової ширини, що поступово скорочувались. Кіт мав пройти через отвори на інший бік – до свого опікуна.

Останні новини:  Свідомість людини може потрапити в інший вимір під час сну, вважають учені

Із 38 котів лише 30 змогли виконати умови експерименту. 22 котів змогли пройти крізь отвір, що удвічі вужчий за їх тіло, без жодних сумнівів. Восьмеро – дещо вагалися.

«Коти не спираються на органи фізичного чуття, вони як рідина», – підсумував науковець.

Проте більшість котів сумнівалися, коли їм треба було пройти через отвори, що скорочувалися у висоту. Імовірно, їх лякало те, що вони не могли побачити, що знаходиться по той бік перешкоди. В дикій природі це могло би коштувати їм життя.

Останні новини:  Пентагон відповів на питання про відвідування Землі НЛО

Так, експеримент фахівця з поведінки тварин говорить про те, що коти уявляють свої розміри та, ймовірно, мають в уяві певний образ себе. А бути час від час рідиною – це приємний бонус.