Учені розкрили загадку походження величезного родовища дорогоцінного каміння

Сьогодні,   12:30    142

Учені виявили, що стародавні аметистові жеоди утворилися за напрочуд низьких температур.

На півночі Уругваю розташоване одне з найбільших родовищ аметисту у світі, але їхнє утворення довгий час залишалося загадкою. За допомогою нових методів вчені розкрили історію походження цих дорогоцінних каменів і виявили, що вони кристалізувалися за напрочуд низьких температур. Дослідження опубліковано в журналі Mineralium Deposita, пише IFLScience.

 

Аметисти є різновидом кварцу і їх легко впізнати за знаменитим фіолетовим відтінком. Це дорогоцінне каміння є важливим економічним ресурсом в Уругваї, де розташоване одне з найбільших родовищ аметисту у світі. Родовище унікальне через наявність великої кількості жеод (замкнута порожнина в осадових породах, заповнена кристалічними мінералами), а також величезні запаси аметисту і великого розмаїття дорогоцінних каменів.

Аметистові жеоди, висота деяких із них понад 5 метрів, знаходяться в охолоджених потоках лави. Ці стародавні потоки лави мають вік 134 млн років. Видобуток аметисту почався в Уругваї понад 150 років тому і продовжує залишатися важливою галуззю промисловості цієї країни. Але оскільки про походження родовища аметисту відомо дуже мало, знайти нові родовища складно.

Останні новини:  Ми здогадувалися. Дослідники назвали причину катастрофічних повеней у Непалі
аметист Fullscreen
Гігантські аметистові жеоди заввишки понад 5 метрів було знайдено в гірничодобувному районі в Уругваї
Фото: IFLS

Щоб розкрити таємницю джерела аметисту, вчені провели аналіз мінералів жеод, ґрунтових вод і води, що міститься в жеодах, у більш ніж 30 шахтах. Вчені використовували нові методи аналізу для вивчення заповнених рідиною порожнин в осадових породах і мінералів. Таким чином вченим вдалося точно оцінити температуру і склад мінералізуючих рідин.




З’ясувалося, що аметисти кристалізувалися за низьких температур із рідин, подібних до ґрунтових вод. Аметистові жеоди утворилися за температур від 15 до 60 градусів Цельсія, а це напрочуд низька температура, кажуть учені. Це означає, що аметист утворився після того, як лава охолола.

Останні новини:  Щось пішло не так. Майже 500 000 років тому магнітні полюси Землі мали помінятися місцями

Учені дійшли висновку, що вода в аметистових жеодах походить із ґрунтових вод, які містяться в прилеглих гірських породах.

Нове відкриття допоможе виявити більше дорогоцінних каменів у майбутньому, кажуть автори дослідження.