Астрономи виявили екзопланету з унікальною атмосферою

Сьогодні,   09:30    332

У сузір’ї Риби виявлено першу парову планету.

Міжнародна команда астрономів на чолі з фахівцями Монреальського університету отримала перші дані про склад атмосфери екзопланети GJ 9827 d, що обертається навколо зірки GJ 9827 у сузір’ї Риби.

За допомогою телескопа «Джеймс Вебб» вони вперше виявили екзопланету з унікальною атмосферою. Вчені з’ясували, що атмосфера планети містить понад 30% водяної пари, що робить її першим у своєму роді «паровим світом».

Цей світ на відстані 100 світлових років від Землі отримав позначення GJ 9827 d. GJ 9827 d у 2 рази більша за Землю і в 3 рази масивніша, а її атмосфера відрізняється від більшості вивчених раніше екзопланет, де домінують водень і гелій. Вчений Ешан Рауль, який брав участь у дослідженні, зазначив: «Планета, мабуть, складається в основному з гарячої водяної пари. Ми назвали її паровим світом». Однак, попри цікаві властивості, ця екзопланета занадто гаряча для існування життя, як ми його знаємо на Землі.

Вчені змогли детально вивчити атмосферу GJ 9827 d завдяки методу спектрального аналізу. За допомогою нього світло зірки, проходячи через атмосферу планети, поглинається на певних довжинах хвиль, що дає змогу визначити хімічний склад атмосфери. У випадку GJ 9827 d аналіз показав високу концентрацію «важких» молекул, включно з водяною парою.

Останні новини:  Китай запустив перший багаторазовий супутник для космічних експериментів

Інтерес до екзопланети зріс після спостережень 2023 року за допомогою телескопа «Габбл», який вперше виявив натяки на наявність водяної пари в її атмосфері. Тепер, завдяки високій чутливості «Джеймса Вебба», вчені підтвердили, що планета буквально потопає у водяній парі. Це відкриття може допомогти у вивченні інших екзопланет, близьких за розмірами до Землі та Нептуна.

Останні новини:  Сонце досягло свого піку активності: настає період сонячного максимуму

GJ 9827 d було виявлено ще 2017 року телескопом «Кеплер». Вона розташована всього за 8,4 мільйона кілометрів від своєї зірки, що в 16 разів ближче, ніж Земля до Сонця. Один рік на цій екзопланеті триває всього 6 земних діб.

Команда вчених вважає, що таких парових світів може бути набагато більше, ніж передбачалося раніше. Нові технології спостережень, такі як «Джеймс Вебб», відкривають перспективи для виявлення безлічі екзопланет з унікальними атмосферними умовами.

Останні новини:  Науковці знайшли відсутню ланку в еволюції гігантських доісторичних слонів