Вчені виявили одну з найдавніших тварин на Землі

Сьогодні,   01:30    924

Відкриття допоможе відповісти на питання про те, як розвивалося життя на нашій планеті.

У тіні найбільшого гірського хребта Південної Австралії під ґрунтом малонаселеної місцевості міститься викопний літопис, який розкриває багату історію життя на Землі. Викопні рештки, знайдені в національному парку Нільпена Едіакара, зберігають ключовий момент в історії еволюції: вирішальний період, протягом якого одноклітинні організми почали еволюціонувати в перших складних, видимих тварин на планеті.

Нове відкриття в цьому районі Скотта Еванса з Університету штату Флорида і багатопрофільної групи палеонтологів дало змогу ідентифікувати ранню морську тварину віком близько 555 мільйонів років. Відкриття допомагає відповісти на питання про те, як розвивалося життя на Землі.

Quaestio simpsonorum – перша тварина, яка демонструє виражену ліво-праву асиметрію, важливу ознаку еволюційного розвитку. Результати роботи команди опубліковані в журналі Evolution & Development.

«Тварина трохи менша за вашу долоню і має форму знака питання в середині тіла, яка розрізняє лівий і правий боки», – сказав Еванс. «Немає інших викопних того часу, які б так виразно показували цей тип організації. Це особливо цікаво, оскільки це також одна з перших тварин, здатних пересуватися самостійно».

Останні новини:  Весна в Антарктиці: тисячі пінгвінів повертаються на острів Галіндез

Дослідники заявили, що Quaestio, вимовляється як «kways-tee-oh», поводився як невеликий морський пилотяг Roomba, споживаючи поживні речовини з мікроскопічних водоростей, бактерій та інших організмів, поки він рухався по морському дну. Колекція мікробів утворила органічний мат, схожий на шар слизу, наповненого поживними речовинами на морському дні, який сформував особливу текстуру, що збереглася в кам’яних плитах, що складають викопні шари парку. Дослідники виявили виразні відбитки Quaestio разом із доказами його слідів – відомих як викопні сліди – у цій скам’янілій текстурі мату.

«Одним із найзахопливіших моментів під час розкопок пласта, де ми знайшли багато Quaestio, був момент, коли ми перевернули камінь, обтрусили його і помітили те, що, вочевидь, було викопною рештою позаду зразка Quaestio – явна ознака того, що організм був рухомим; він міг рухатися», – сказав співавтор дослідження Ян Г’юз із Гарвардського університету.




«Це неймовірно пізнавально з погляду розповіді нам про розвиток життя тварин на Землі», – каже керівник дослідження Мері Дросер з Каліфорнійського університету в Ріверсайді. «Ми – єдина планета, про яку ми знаємо, що є життя, тому, коли ми шукаємо життя на інших планетах, ми можемо повернутися назад у часі на Землі, щоб побачити, як розвивалося життя на цій планеті. Вивчення історії життя за скам’янілостями розповідає нам, як розвивалися тварини і які процеси спричиняють їхнє вимирання, чи то зміна клімату, чи то нестача кисню».

Останні новини:  Підводний скарб: із затонулого індійського Титаніка підняли срібла на 40 млн доларів

Національний парк Нільпена Едіакара відкрився для публіки на початку 2023 року і є частиною заявки на визнання його об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – це природні або культурні об’єкти, які вважаються такими, що мають визначну універсальну цінність і перебувають під захистом міжнародної конвенції.

«Як найдавніші викопні тварини, біота Едіакари може багато чого нам розповісти про ранні процеси розвитку», – сказав Еванс. «Визначення експресії генів, необхідних для створення цих форм, дає новий метод оцінки механізмів, відповідальних за зародження складного життя на цій планеті».

Останні новини:  На Мадагаскарі виявили сім раніше невідомих рідкісних видів жаб

«Оскільки сучасні тварини використовують одну й ту саму базову генетичну програму для формування окремих лівого та правого боків, ми можемо бути впевнені, що ті самі гени діяли для формування цих особливостей у Quaestio, тварини, що вимерла понад пів мільярда років тому», – додали вчені.

Хоча команда вела розкопки в цьому місці десятиліттями – у викопних шарах і кам’яних плитах розміром від нігтя до плити вагою в кілька сотень фунтів, – Quaestio було виявлено тільки нещодавно на одній з новітніх ділянок розкопок у парку під час спільних зусиль із волонтерами з Музею Південної Австралії. Дослідницька група сподівається продовжити повторне обстеження ділянок по всій території парку площею майже 150 000 акрів.

«Ми все ще знаходимо щось нове щоразу, коли копаємо», – сказав Г’юз. «Хоча це були одні з перших тваринних екосистем у світі, вони вже були дуже різноманітні. Ми бачимо вибух життя на самому ранньому етапі історії еволюції тварин».