В Ірані заявили, що можуть змінити ядерну доктрину

Сьогодні,   19:31    312

В Ірані заявили, що можуть змінити ядерну доктрину

Фото: islamnews.ru

Депутати Ірану виступили з ініціативою офіційно дозволити створення ядерної зброї в країні

Діюча оборонна доктрина Ірану, згідно з фетвою верховного лідера Алі Хаменеї, забороняє створення ядерної зброї: вважається, що це суперечить ісламу.

Тегеран може змінити свою ядерну доктрину, якщо Ізраїль завдасть удару по атомним об’єктам Ісламської Республіки. Про це у четвер, 10 жовтня, пише Financial Times з посиланням на старшого радника верховного лідера Ірану Алі Хаменеї Расула Санаї-Рада.

Останні новини:  Байден може взяти участь у наступному Рамштайні

Він зауважив, що низка депутітів Ірану вимагають офіційно дозволити створення ядерної зброї в країні.

“Деякі політики вже підняли питання про можливість змін у ядерній стратегічній політиці Ірану. Більше того, такі дії як удар Ізраїлю по атомних станціях Ірану перетнуть регіональні та глобальні червоні лінії”, — сказав Санаї-Рад.

«Ядерні установки мають власні протоколи, які обидві сторони повинні враховувати під час війни. Будь-яка потенційна відповідь з боку Ірану, безсумнівно, матиме вплив, так само як атаки на нафтогазові об’єкти можуть вплинути на регіональну енергетичну безпеку та світові ціни на енергоносії”, — сказав Санаї-Рад.

Цього тижня 39 законодавців підписали листа до Вищої ради національної безпеки Ірану, в якому йдеться, що країна повинна посилити свою оборонну доктрину, включивши до неї ядерну зброю.

Останні новини:  Ізраїль розпочав нову наземну операцію у секторі Газа

Газета вказує, що низка західних політиків закликають Ізраїль вдарити по ядерних об’єктах Ірану, проте США виступають проти.

Ізраїль — єдина держава Близького Сходу, що має ядерну зброю, хоча публічно не визнає цього факту.

Відомо, що Тегеран встановив сучасні центрифуги та вже понад три роки збагачує уран до 60% чистоти, що є близьким до збройового.  Міжнародне агентство з атомної енергії, яке має інспекторів в Ірані, вважає, що країна має достатньо розщеплюваного матеріалу, щоб протягом кількох тижнів виготовити приблизно три ядерні бомби, якщо вона вирішить це зробити.

Останні новини:  У Румунії суд зняв з виборів президента кандидатку, що хотіла анексувати частину України


korrespondent.net