Коли почнеться Різдвяний піст у 2024 році: дата за новим календарем

Сьогодні,   13:40    150

Розпочався всього лише другий рік після переходу Православної церкви України на новий календар. А це, окрім іншого, означає, що не всі віряни вже встигли звикнути до нових дат.

Так Різдвяний піст тепер починається раніше. I OBOZ.UA розповідає, з яких дат необхідно буде перейти на обмежений раціон.

Нова дата Різдва

Відповідно до новоюліанського календаря, який діє з 1 вересня 2023 року, святкування Різдва в Україні відбувається 25 грудня. Відповідно, Святвечір тепер випадає на 24 грудня. Всі дати змістились після календарної реформи на 13 днів назад.

Таким чином, на 13 днів раніше цього року почнеться і Різдвяний піст, відомий також як Пилипівка або Корочун. Початок його припадає тепер на 15 листопада – день після вшанування апостола Пилипа. Триватиме Різдвяний піст, як і зазвичай, 40 днів і завершиться пісною вечерею у Святвечір. А у різдвяний день можна буде уже їсти і скоромні страви.

Останні новини:  Названо найбільш егоїстичних чоловіків за знаком зодіаку: таких троє у списку

Особливості Різдвяного посту

Період обмеження себе напередодні Різдва вважається менш суворим, аніж Великий піст перед Великоднем, але все ж церква велить помітно обмежувати себе в їжі. У цей час забороняються м’ясні та молочні страви, а також яйця. В середу і п’ятницю обмеження посилюються – рослинну їжу потрібно споживати без олії. Послаблення даються в суботу та неділю аж до 20 грудня. У ці дні, а також на великі свята, що припадають на пісні дня, дозволяється вживати рибу. Від виконання цих вимог звільняються ті, хто хворіє або працює на важких роботах, жінки, що носять під серцем або вигодовують молоком дитину.

Останні новини:  Що потрібно залити в праску для очищення від накипу

У духовному плані під час Різдвяного посту потрібно якомога більше часу приділяти молитві, роздумам про порятунок своєї душі та добрим справам. У церквах в цей час звершуються всі обряди, окрім вінчання. Також можна встановити собі інші обмеження, окрім харчових. Наприклад, почати утримуватись від лайки чи обмежити якийсь вид розваг.

Завершення Різдвяного посту

Останні новини:  3 ефективні способи легко відмити сліди скотчу або наклейок

Завершує цей період Святвечір – вечір напередодні Різдва. У цей день віряни тримають строгий піст, аж поки на небі не зійде перша зірка. Тоді за стіл сідає вся родина. Страв на різдвяну вечерю за традицією готують 12. Але всі вони мають бути пісними.




Головною стравою має бути солодка зернова каша – кутя. Вона символізує достаток та здоров’я. Також ставлять на стіл компот із сухофруктів – узвар, а ще квашену капусту, рибні страви, вареники з квасолею чи картоплею, гриби, пісний борщ, тощо.