Виділяється серед артефактів: під час розкопок археологи знайшли стародавню реліквію

Вчора,   23:30    97

Археологи розкопали древній курган, очікуючи знайти артефакти бронзового віку. Проте вчені зробили неочікуване відкриття, виявивши сліди римської епохи, зокрема поховання з напрочуд добре збереженою колісницею.

У болгарській провінції Варна під час розкопок кургану археологи виявили римську колісницю, датовану періодом між II й початком III століття нашої ери. Попередні дослідження в цьому регіоні вказували на діяльність у бронзовому віці, але ця знахідка походить із римської епохи, пише Heritage Daily.

Останні новини:  Де в Україні похований давньогрецький воїн Ахіллес: відоме й символічне місце

 

Дослідники з Регіонального історичного музею у Варні пояснюють, що курган будувався поетапно, починаючи з початкового шару мергелю — типу ґрунту, багатого на карбонатні мінерали — і пізніше розширювався кам’яними конструкціями. Усередині кургану вдалося знайти кремаційні ями, де померлих клали на дерев’яні ліжка, кремували та ховали останки.

Останні новини:  Вчені виявили в Африці наскальний малюнок моржа
Болгарія, археологи, археологія, розкопки, колісниця, курган, римляни, знахідка, дослідження, суспільство, музей, поховання, артефакти Fullscreen
Масштаб поховань дозволяє припустити, що це місце належало великій громаді, ймовірно, пов’язаній з сусіднім римським поселенням
Фото: BTA

Масштаб поховань дозволяє припустити, що це місце належало великій громаді, ймовірно, пов’язаній з сусіднім римським поселенням. Знайдені артефакти, серед яких керамічні та скляні посудини, залізні та бронзові предмети, а також римські монети, відображають соціальний статус похованих.




Головною знахідкою є двоколісна римська колісниця, відома як біга, знайдена разом із рештками коня. Ці колісниці широко використовувалися в римському суспільстві для транспортування, спортивних та церемоніальних цілей, і вони часто з’являлися на римських монетах.

Останні новини:  Найнебезпечніший птах на Землі: живі динозаври 2 метри заввишки й вагою 76 кг бігають планетою

Хоча знахідки колісниць відомі в Болгарії, це перша подібна знахідка в цьому регіоні. За словами доктора Славчева з Регіонального історичного музею, завдяки відмінному стану збереження колісниця може бути реконструйована для публічного показу.