Вчені відтворили зовнішність багатої європейки, яка жила 4000 років тому

Сьогодні,   09:30    1049

Вчені реконструювали зовнішній вигляд багатої жінки, яка жила в регіоні Богемія Центральній Європі близько 4000 років тому, пише Успіх in UA.

Вдалося це зробити завдяки аналізу її черепа та ДНК.

Жінку поховали з п’ятьма бронзовими браслетами, двома золотими сережками та важким намистом, що складалося з більш ніж 400 бурштинових намистин. Крім того, у гробниці було знайдено три бронзові швейні голки. Жінка була представницею унетицької культури, яка була поширена у Центральній Європі у ранній бронзовій добі. Ця культура відома своїми металевими предметами, у тому числі сокирами, кинжалами, браслетами і намистами зі крученого металу, повідомляє zn.ua.

Останні новини:  Вчені з’ясували, якими були справжні вікінги

Як зазначив Міхал Ерне з Інституту археології Академії наук Чеської Республіки, невідомо, ким була ця жінка, але ясно, що вона була дуже багата.

«Це може бути найбагатше жіноче поховання з усього регіону поширення унетицької культури», – наголосив Ерне.

Радіовуглецеве датування цвинтаря, на якому знайшли останки жінки, показало, що вона жила між 1880 і 1750 роками до нашої ери. Кладовище розташоване неподалік села Микуловіце на півночі Чехії. Цей район відомий як Богемія, оскільки до Першої світової війни входив до складу королівства з такою назвою. У 27 похованнях, виявлених тут, знайшли цінні артефакти, включаючи приблизно 900 предметів з бурштину.

Останні новини:  Мамонти вимерли через нежить: вчені приголомшили новою гіпотезою

За словами Ерне, бурштинові вироби знайшли у 40% поховань. Він також додав, що на одному цьому цвинтарі буршитну більше, ніж у всіх унетицьких похованнях Німеччини.

Ймовірно, що бурштин видобували в Балтійському морі, це вказує на те, що представники унетицької культури були частиною великої торгової мережі, яка існувала в Європі на той час. Бронзові предмети також свідчить про розвинені торговельні зв’язки. Їх можна знайти по всьому континенту, але сировину для виготовлення бронзи, міді та олова – лише у кількох регіонах.




З усіх останків, знайдених на цвинтарі поряд з Микуловіце, жінка з бурштиновим намистом володіла черепом, що найбільш зберігся. Ерне називає вдалим збігом те, що в найбагатшій гробниці було знайдено останки, які найкраще підходили для реконструкції.

Останні новини:  Найнебезпечніший птах на Землі: живі динозаври 2 метри заввишки й вагою 76 кг бігають планетою

Крім того, кістки збереглися досить добре, щоб зберегти фрагменти ДНК жінки. Завдяки цьому дослідники з’ясували, що її очі були карими, волосся – темним, а шкіра – світлою.