Учені розробили новий метод для вивчення надр вулканів

Сьогодні,   10:30    129

Група дослідників з CNRS і Паризького інституту планетарної фізики розробила передовий метод візуалізації, що дає змогу досліджувати надра вулканів з високою точністю і глибиною.

Основою цього методу є використання мережі геофонів, які фіксують не тільки потужні землетруси, а й слабкий сейсмічний шум, викликаний вітром, океаном і людською активністю.

Технологію було успішно протестовано на вулкані Ла-Суфрієр у Гваделупі, де вченим вдалося створити тривимірну модель внутрішньої структури вулкана на глибині до 10 кілометрів із точністю близько 100 метрів. Дослідження підтвердило наявність під Ла-Суфрієром великої зони зберігання магми, що складається з мережі взаємопов’язаних магматичних кишень.

Останні новини:  Вчені створили нову ядерну батарею, яка може працювати десятиліттями в космосі та під водою

Цей інноваційний метод візуалізації може застосовуватися в будь-якій мережі геофонів і дасть змогу набагато точніше реєструвати вулканічну активність. Це відкриває нові можливості для прогнозування вивержень вулканів по всьому світу, що зробить вулканологію ефективнішою та безпечнішою для жителів районів із високим ризиком вулканічної активності.