Skoda відзначила 25 років моделі Fabia

Вчора,   20:31    281
Чеська марка Skoda нагадала, що модель Fabia вже існує 25 років й протягом чотирьох поколінь.

Перше покоління Skoda Fabia дебютувало 14 вересня 1999 року на автосалоні у Франкфурті, швидко завоювавши покупців своїми передовими технологіями. Наступні три покоління будували на цьому фундаменті. На сьогодні продано майже п’ять мільйонів одиниць цієї моделі.  

Крім того, Fabia залишила значний слід і в автоспорті, вийшовши на сцену в 2003 році з Skoda Fabia WRC, яку нинішня Fabia RS Rally2 продовжує зі значним успіхом. 

Сучасне четверте покоління Fabia продовжує користуватися високим міжнародним попитом завдяки своїм перевагам, таким як місткість, маневровість і співвідношення ціни та якості. 

Отже давайте згадаємо етапи розвитку моделі. 

Skoda Fabia першого покоління (1999 – 2008) 

Skoda Fabia історія

Серед головних прем’єр 58-го Франкфуртського автосалону стала Skoda Fabia. Вона дебютувала як п’ятидверний хетчбек довжиною 3960 мм і позиціонувалась як наступник Skoda Felicia. Менш ніж через рік після запуску з’явилася версія універсал, а в 2001 році – седан. 

Останні новини:  В Україні показали електрокросовер Porsche Macan

Дизайн першого покоління Fabia був створений командою з близько двадцяти дизайнерів на чолі з тодішнім керівником дизайну Skoda Дірком ван Бракелем. Перше покоління Fabia було побудовано на передовій платформі для невеликих автомобілів PQ24 і пропонувало широкий вибір силових агрегатів. У березні 2003 року дебютував спортивний варіант RS з потужним турбодизельним двигуном 1.9 TDI потужністю 96 кВт, що поєднує в собі динамічні характеристики та економію палива. 

Skoda Fabia другого покоління (2007 – 2014) 

Skoda Fabia RE-X1




У березні 2007 року на Женевському автосалоні відбулася прем’єра Skoda Fabia другого покоління. Заснована на тій же платформі, що й перше покоління, нова модель стала трохи довшою (+22 мм) і вищою (+47 мм). У вересні того ж року була представлена версія універсала. У 2009 році до модельного ряду додалися варіант Scout і версія RS з бензиновим двигуном 1.4 TSI з турбонаддувом (132 кВт). Це покоління Fabia вперше показало популярну версію Monte Carlo. 

Останні новини:  Названо найпопулярніші дизельні авто на українському ринку

Skoda Fabia третього покоління (2014 – 2022) 

Skoda Fabia третього покоління була представлена на Паризькому автосалоні в жовтні 2014 року. Технологічні переваги вона отримала від платформи PQ26, тоді як дизайн набув чіткіших і динамічніших ліній, що сприяло зміні пропорцій; автомобіль став на 90 мм ширше і на 30 мм нижче свого попередника. Також були суттєво вдосконалені функції безпеки та комфорту. Skoda Fabia вперше оснастили технологією Front Assist, адаптивним круїз-контролем і системою контролю втоми водія. А оновлення 2018 року ще більше розширили характеристики моделі, представивши світлодіодні фари та систему моніторингу сліпих зон. 

Останні новини:  Nissan GT-R остаточно залишить виробництво

Skoda Fabia четвертого покоління (2021 – дотепер) 

Skoda Fabia 2023 року

Актуальне покоління Škoda Fabia було представлено навесні 2021 року як п’ятидверний хетчбек, побудований на платформі MQB A0. Її дизайн є роботою команди під керівництвом Олівера Стефані. Довжина четвертого покоління перевищує 4,1 метра, а об’єм багажника збільшився до 380 літрів, що на 50 літрів більше, ніж у попереднього покоління. Автомобіль оснащений найсучаснішими функціями, такими як Travel Assist 2.0, Automatic Parking, Lane Assist, Traffic Sign Recognition, Side Assist для зміни смуги руху та Front Assist з прогнозованим захистом пішоходів і велосипедистів. 


motorcar.com.ua