Китайська місячна база на Південному полюсі запрацює до 2035 року

Сьогодні,   07:30    434

Китай оголосив про амбітний план створення місячної бази на Південному полюсі Місяця, завершення першого етапу якого планують вже до 2035 року. Проєкт передбачає не лише будівництво бази, а й значне розширення інфраструктури до 2050 року. Цю інформацію озвучила Китайська національна космічна адміністрація, про що повідомив портал Space.com.

Як планують реалізовувати проєкт?

Проєкт місячної бази включає запуск п’яти важких ракет-носіїв з 2030 по 2035 рік для доставляння основних компонентів роботизованої бази на Південний полюс Місяця. Після завершення першого етапу, планують створення «комплексної місячної станції» з орбітальними вузлами, базою на Південному полюсі, а також дослідницькими пунктами на місячному екваторі та зворотному боці Місяця. Для роботи станції використовуватимуть різні джерела енергії, наприклад, сонячні, радіоізотопні та ядерні генератори, що забезпечить її автономність.

Останні новини:  Золоті монети знайшли у незвичайному місці

Для підтримки зв’язку між Місяцем і Землею планують створити новітню комунікаційну інфраструктуру, а також транспортні системи, зокрема безпілотні та екіпажні ровери. Будівництво бази на Південному полюсі Місяця є стратегічно важливим, оскільки цей регіон може містити значні запаси водяного льоду, що є критично важливим для довгострокових місячних місій. Воду можна перетворити на кисень і водень, що стане основою для виробництва пального для подальших місій на Марс.

Останні новини:  Вчені назвали причину руйнівних повеней у Європі та світі

Проєкт розробляють у співпраці з Сенегалом і він має сприяти розвитку технологій для пілотованих місій на Марс. Водночас NASA продовжує свою програму «Артеміда», що також спрямована на повернення людей на Місяць до кінця десятиліття. Обидві програми — китайська та американська — є критично важливими для подальшого дослідження Сонячної системи.