Вчені відтворили зовнішність жінки найдавнішого Набатейського царства

15.09.2024   05:30    1511

Міжнародна команда археологів, антропологів, скульпторів і судмедекспертів представила образ набатейської жінки на ім’я Хінат, яка жила близько 2000 років тому. Це перша реконструкція зовнішності представниці цього загадкового народу, повідомляє CNN.

Останки Хінат були виявлені у гробниці стародавнього міста Хегра (Саудівська Аравія) у 2015 році. Судячи з надгробних написів, вона належала до знатного та багатого роду.

Останні новини:  Вчені назвали позаземне джерело зародження життя на Землі

Відтворити зовнішність вдалося за допомогою останків, що збереглися і комп’ютерної томографії. Після цього її обличчя «оживили» на 3D-принтері. Погруддя вже виставлено в Центрі прийому гостей археологічної пам’ятки Аль-Ула в Саудівській Аравії.

Автори проекту зізнаються, що деякі особливості зовнішності, як, наприклад, колір очей та зморшки, реконструювати неможливо. Тому вчені вдалися до максимально правдоподібних художніх припущень.

Останні новини:  Глобальні викиди метану стрімко зростають до рекордних показників

Тим не менш, деякі фахівці сумніваються, що сучасні технології вже дозволяють відтворювати зразкові копії стародавніх людей. Наприклад, археолог із Науково-технічного університету імені короля Абдалли Лоуренс Хапіот написав у своєму Twitter, що «у реконструкції облич все ще є деякі ненаукові інтерпретації».

Набатейська цивілізація не залишила значних історичних текстів. Інформація про неї в основному надходить з написів на гробницях по всьому Близькому Сходу та рідкісних археологічних знахідок. Вона існувала приблизно III-II ст. до н.е. Столицею королівства було нині йорданське місто Петра.

Останні новини:  У Шотландії археолог-аматор знайшов унікальний 1000-літній перстень





Advertisment ad adsense adlogger