Дані Укргідрометцентру свідчать, що за останні тридцять років середня температура в Україні зросла на 1,2 градуса. Про те, чим може загрожувати підвищення температури, розповіли у WWF-Україна, передає 24 Канал.

Останні новини:  Російським вченим закриють доступ до адронного колайдера

Чим загрожує потепління в Україні

Швидкість зростання температури повітря в окремих регіонах України сягає 0,82 градуса за останні 10 років, тоді як у сусідніх країнах – 0,47 – 0,59 градуса за десятиліття. У північній півкулі та Європі ця швидкість є ще меншою – 0,34 та 0,47 градуса відповідно.

Як наслідок, басейн річки Дунай зазнає все більшої загрози через посухи, які стають дедалі частішими та інтенсивнішими. Це негативно впливає на водні ресурси, загрожує екосистемам та ускладнює життя людей, які залежать від цієї річки. На додаток, регіон стикається з викликами, пов’язаними з інтенсивними та частими повенями. Прогнози зміни клімату вказують скоріше на погіршення сценаріїв, ніж на позитивну тенденцію.

Останні новини:  Як змінювалася температура Землі за останні 500 мільйонів років

Таке поєднання двох екстремальних явищ (занадто багато або занадто мало води) вимагає від країн басейну Дунаю терміново об’єднати зусилля для адаптації до зміни клімату та зменшення ризиків, пов’язаних з посухами,
– пояснюють фахівці.