Як прибрати неприємний запах у будинку

17.08.2024   12:20    519

Запах вбирається в саму конструкцію будинку і дуже часто для його усунення необхідно зробити капітальний ремонт.

Однак для початку необхідно зробити деякі кроки, не такі радикальні, але іноді не менш дієві.

Саме про подібні секрети ми зараз розповімо.

Текстиль

Текстиль, який є у старій хаті, краще викинути повністю. Штори та фіранки можна замінити або взагалі прибрати, килими теж краще не зберігати. Та й матраци найкраще спалити.

Якщо можливості повністю змінити домашній текстиль немає, тоді слід подбати про його якісне очищення. Килими віддайте в хімчистку, подушки — на реставрацію, а постільну білизну та штори витирайте з пробіотиками або відкип’ятіть у соді, а потім пропрасуйте на максимально допустимій температурі.

Книги та журнали

Ось джерело запахів. Папір приголомшливо вбирає не лише вологу, а й ефіри. Тому перегляньте домашню бібліотеку та викиньте книги, які ніхто й ніколи вже не читатиме – застарілі підручники, радянську пропагандистську літературу тощо.

Якщо щось захочете залишити, варто ароматизувати сторінки — покласти всередину книги ароматні трави, наприклад, м’яту або лаванду.

Останні новини:  Стилісти назвали секрети, як приховати зайву вагу за допомогою одягу

Меблі

Меблі теж дуже сильно вбирають запах. Якщо немає можливості її викинути, замінити на нову (часто ми не хочемо викидати добротну річ), то її необхідно як слід вимити з кухонною содою і натерти бджолиним воском (або хоча б поліролем).

Якщо є можливість, то слід віддати крісла та дивани на перетяжку, а зі столів та полиць зняти старе лакове покриття та покрити шаром свіжого лаку. У шафі поставити стаканчики із водою, де розчинити харчову соду. У кишені одягу чи полиці покласти саші з лавандою.

Останні новини:  Засіб з 2 компонентів для чищення жирного нальоту кухонь з матовими поверхнями

Димарі та печі

Якщо у Вашому будинку пічне або котельне опалення, що передбачає наявність димоходів, обов’язково зробіть їх очищення від кіптяви, сажі та золи.

Якщо є можливість, добре протопіть печі. Особливо добре зробити одночасне провітрювання та протоплювання, щоб будинок висох усередині. Спочатку топіть дровами, не використовуйте вугілля якомога довше.

Заміна вікон та інший ремонт

Насправді більшість хитрощів без провітрювання принесуть мало користі. Тому дуже важливо забезпечити нормальне провітрювання будинку.




Найпростіше (хоч і не дешевше) замінити старі вікна з крихітними кватирками (або без них) сучасними зразками з можливістю повноцінного провітрювання. Якщо ви можете створити систему вентиляції будь-яким іншим способом, то обов’язково зробіть це, а краще скомбінуйте обидва нововведення.

Якщо в будинку побілено вапном, то оновіть побілку — вапно відмінно вбиває запахи, а також дезінфікує стіни.

Останні новини:  Як підтримувати волосся зволоженим, навіть якщо воно сухе від природи

Якщо підлога дерев’яна, то пофарбуйте їх свіжою фарбою, краще вибрати емалі, як найбільш швидкі, природні і в той же час непроникні покриття, що перешкоджають виходу запаху від дощок до приміщення.

Створення приємного запаху

На додаток до вигнання неприємних запахів слід привнести до будинку та приємні. Наберіть на вулиці полин і розкидайте по підлозі (тільки дивіться, щоб ніхто не мав на неї алергії). Свіжі трави взагалі здатні поглинати неприємні запахи та прибирати їх.

Також варто запастися ароматичними паличками, ефірними оліями, аромасвічами та саше (подушечки з ароматними травами чи оліями). Лаванда відмінно допомагає наповнити приміщення напрочуд приємним запахом. Також можна порадити хміль (не захоплюйтеся, тому що він вселяє сонливість) та соснову хвою.