Глобальне потепління посилить забруднення ґрунтів ртуттю

16.08.2024   18:30    379

Моделювання екологів показало, що концентрація ртуті у верхньому шарі ґрунту, який є основним сховищем цього важкого і токсичного металу, може зрости вже до кінця століття через глобальне потепління. Це відбуватиметься тому, що через збільшення викидів вуглекислого газу рослини ростуть інтенсивніше, вловлюють більше ртуті з повітря, і вона потрапляє в ґрунти з їхніми рештками. За прогнозами вчених, до кінця століття концентрація ртуті у верхньому шарі ґрунту може зрости на 1-2 нанограми на грам, або ж майже на 6 відсотків. Такі результати опублікували в журналі Environmental Science & Technology.

Наскільки більше ртуті стане в ґрунтах?

Використовуючи алгоритми штучного інтелекту та дані спостережень за концентрацією ртуті в ґрунті, науковці створили карту розподілу ртуті по всьому світу і спрогнозували її зміни до 2100 року. Моделювання показало, що на 60-64 відсотках поверхні суші концентрація ртуті в ґрунтах може зрости. Найбільшим був запас ртуті у ґрунтах Південної Америки, а найвища щільність розповсюдження цього металу — у Південно-Східній Азії.

Останні новини:  Найбільший вулкан Сонячної системи, чия вершина сягає космосу, може вибухнути

Як вважають науковці, навіть програми зі зменшення викидів ртуті не зможуть ефективно завадити цьому процесу. Тому для запобігання забруднення ґрунтів ртуттю необхідно також жорсткіше контролювати викиди парникових газів. Лише за умови застосування найсуворіших норм контролю викидів ртуті у поєднанні з обмеженням викидів парникових газів можна буде компенсувати зростання концентрації ртуті в ґрунтах, спричинене глобальним потеплінням.

Останні новини:  Вчені з США визначили три етапи старіння людини