Як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі: тепер на кухні буде прохолодніше

12.08.2024   07:40    80

Домашнє консервування не обходиться без стерилізації банок, і термообробки тари. Але останнім часом, набув популярності спосіб стерилізуції посуду у мікрохвильовій печі. Це зручніше та швидше.

Підготовляємо банки

Хоч би якими чистими здавалися скляні ємності, перед стерилізацією їх треба ще раз помити. Замість миючого засобу використовую соду – вона не токсична і її легко змити з поверхні.

Важливо, щоб на посуді не було сколів, тріщин і інших пошкоджень, інакше під час теплової обробки скло лопне.

Також на оброблюваній тарі не повинно бути жодних візерунків та нічого металевого.

Останні новини:  Характер можна виявити за 4 хвилини

Перед стерилізацією уважно огляньте посуд, невідповідну тару відкладайте убік для використання з іншою метою.

Стерилізація

У мікрохвильовій печі можна обробляти відразу кілька невеликих баночок. Ця процедура не супроводжується підвищеною температурою та вологістю на кухні, і в цілому на термообробку витрачається менше часу та сил, ніж на класичну стерилізацію.

Потужність мікрохвильової печі виставити на максимум (від 0,7 кВт). У невеликі банки налити на 1,5 см чистої води, щоб при википанні на стінках не з’являвся вапняний наліт.

Баночки розмістити в НВЧ-печі так, щоб вони не торкалися одна одної. Час стерилізації залежить від виставленої потужності та становить 3-5 хвилин. Вода, нагріваючись, починає кипіти та стерилізує скляні ємності парою. Після закінчення зазначеного часу тару акуратно витягти за допомогою сухих прихваток і помістити на розстелений на столі чистий рушник.

Останні новини:  Як умілі господині відбілюють емальовані каструлі за допомогою перекису водню

Трилітрові ємності стерилізуємо по одній, тому що вони не поміщаються вертикально – їх потрібно покласти на бік, попередньо наливи трохи чистої води: стільки, щоб вона не витікала при горизонтальному розташуванні.

Запам’ятайте, що у НВЧ-печі банки стерилізуються без кришок, їх потрібно кип’ятити окремо. Виймаючи банку, тримайте її обома руками за боки, а не за шийку. Щоб не обпектися, обов’язково використовуйте спеціальні рукавиці чи прихватки.

Останні новини:  Названо 7 щасливих жіночих імен, які приносять удачу і добру долю

Не лише банки

За допомогою мікрохвильової печі можна продезінфікувати не тільки посуд для консервації, але і, наприклад, дитячі пляшечки: їх без кришок поміщають у керамічну або пластикову ємність, заливають водою і витримують у печі на максимально виставленій потужності протягом 5-10 хвилин.




Також у НВЧ-печі можна стерилізувати ємності, наповнені продукцією – варенням, соліннями, ягодами та фруктами.

При цьому важливо не заповнювати тару повністю, а залишати 1/3 пустим. Вміст має закипіти. Через 3 хвилини банки виймають, заповнюють до країв і загортають кришками.


lady.kyiv.ua