Через танення льодовиків дні на Землі стали довшими

21.07.2024   05:30    5

Танення льодовиків сповільняє обертання Землі. І це не міф. Вчені визначили, що кожного року день збільшується на 0,8 мілісекунди. І хоч цей процес триває з 1900-х років, науковці зазначають, що через стрімкі зміни клімату подовження днів пришвидшилося. За їхніми оцінками, вже до 2100 року довжина дня почне збільшуватися зі швидкістю до 2,62 мілісекунди на рік. Такі результати опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Останні новини:  В Єрусалимі знайшли сходи, на яких Ісус зцілив сліпого

Через масове танення льодовиків об’єм вод Світового океану біля екватора збільшується. Це, своєю чергою, спричиняє зсув маси Землі від полюсів до екватора. В результаті наша планета стає більш сплюснутою, і обертається повільніше. Цей процес буде продовжуватись. І так, він може прискоритись ще сильніше.

Останні новини:  Вчені знайшли в глибинах океану можливе джерело зародження життя на Землі

Нагадаємо, 2023 рік побив усі кліматичні рекорди. Швидкість зростання рівня моря майже подвоїлась між 2014 та 2023 роками.

 

Як вважають науковці, танення льодовиків у Антарктиді, а саме Західно-антарктичного льодовикового щита, уже неможливо спинити.

Активне танення льодовиків Ґренландії, за оцінками вчених, підніме рівень моря на 18 сантиметрів до 2100 року. А танення льодовиків Антарктиди взагалі недооцінили, і за новими підрахунками науковців воно спричинить підняття рівня моря на 3-4 метри.

Останні новини:  На узбережжі США знайшли рибу, схожу на літаючу тарілку