Неймовірна мама-орел захищає своє гніздо навіть тоді, коли вона вкрита снігом

24.06.2024   17:50    2

Мати готова на все, щоб подбати про своє майбутнє потомство. Самка білоголового орлана не покинула гніздо, навіть коли її засипало снігом мало не з головою! Але вона продовжувала зігрівати яйця, щоб пташенята побачили світ. Сидіти на яйцях посеред снігів і хуртовин для північноамериканських гігантів — звичайна справа. Орлани заводять дітей в лютому, а, коли пташенята з’являються на світ в березні, для них повно корму.

Вже 10 років білоголові орлани на ім’я Белла і Смітті повертаються в своє величезне гніздо на горі Потомак, щоб обзавестися потомством. Орнітологи давно встановили камери, щоб спостерігати за батьківством цих прекрасних птахів. Але цього року глядачі переживали за них більше звичайного: зима видалася неймовірно холодною, гніздо занесло снігом до країв, і Белла ледь могла поворухнутися.

Останні новини:  Пес, якого виховали кішки, освоїв дуже незвичайну навичку — він навчився муркотіти

Зазвичай самки орланів сидять на яйцях 80% часу, а самці піклуються про прогодування — ловлять рибу і дрібних тварин. Як тільки орлани відкладають яйця, вони не можуть залишити гніздо без нагляду. Чи то заметіль, град, чи снігу по горло — мама-орел буде сидіти на яйцях, зігріваючи їх своїм теплом.

Щоб захиститися від холодів, у орлів є густий пух і пір’я. Щоб захиститися від будь-кого, хто спокуситься на гніздо — міцний дзьоб і бритвеної гостроти кігті. А щоб подбати про потомство — «мішок для виводка»: шматочок голої теплої шкіри на животі, під пір’ям. Яйця у жодному разі не повинні залишатися без тепла, не повинні переставати торкатися материнської шкіри. Щогодини їх потрібно перевертати, щоб вони рівномірно нагрівалися — завдання не з простих.

Останні новини:  Справжні скарби: сміттярі розповіли про цінні речі, які їм вдалося знайти на смітнику

Коли орлицю замітало снігом, вона розправляла крила, розпушувала пір’я і розбивала сніговий полон. Перевертала яйця за допомогою дзьоба і великих лап — і знову влаштовувалася на гнізді. Вона терпіла сніг, який заносив її по шию, поки сиділа, закривши яйця своїм величезним тілом. Їй залишилося почекати ще трохи, перш, ніж її дозор буде закінчено — пташенята повинні з’явитися на світ не пізніше, ніж через тиждень.




Правда, навіть тоді вона не зможе абсолютно звільнитися від тягаря батьківства. Новонароджені пташенята ще три місяці просидять в гнізді, поки батьки будуть носити їм корм. Після цього їх потрібно буде вчити літати. Але навіть встали на крило молоді орли не залишаться без маминої турботи — батьки будуть продовжувати годувати їх і вчити полювати.

Останні новини:  Глава Гаїті осоромився на трибуні ООН, намагаючись напитися води просто з графина