Як бізнесу визначити свою цільову аудиторію?

40

Цільова аудиторія — одне із базових понять у маркетингу, яке означає групу людей, об’єднаних спільними інтересами, проблемами та різними характеристиками. Кожен продукт є створеним для певної ЦА, і будь-яка реклама є орієнтованою на неї.

Потенційний покупець товару чи замовник послуги повинен мати потребу в продукті (інколи неусвідомлену), бажання та фінансову спроможність прийняти торговельну пропозицію.

«Портрет цільової аудиторії — помічник у побудові довгострокових відносин з клієнтською базою. Якщо ви знаєте, кому продавати, то можете зосередитися тільки на потрібному відсотку людей на ринку, а не спускати рекламні бюджети на нецільові заявки. Випишіть собі в таблицю якомога більше критеріїв, яким відповідає ваш поточний клієнт та ваш ідеальний клієнт та зосередьтеся на них. Проведіть А/В тестування, щоб визначити точніше, хто точно вашою ЦА не є. Таким чином ви збільшите рентабельності інвестицій та спрямуєте кошти у прибуткові канали та інструменти. Сформовані інтереси аудиторії допоможуть не лише в таргетованій рекламі, але й в медійних кампаніях Google, а також як додаткові інтереси в пошуковій рекламі Google Ads», — зауважує керівник Marketing Link Микола Лукашук

Визначення цільової аудиторії та її сегментація допомагає зосередити маркетингові витрати на охопленні виключно тих людей, які  зацікавлені у продукті або шукають дуже подібні товари чи послуги.

Останні новини:  Сопловой аппарат в автомобиле: устройство и принцип работы

Дізнавшись, ким є ваш середньостатистичний клієнт, ви зможете адаптувати маркетингове повідомлення до потреб споживача. Чітке визначення ЦА дає змогу покращити продукт таким чином, щоб він задовольняв потреби типового клієнта. Глибокий аналіз допомагає розробити маркетингову стратегію та реалізовувати її з урахуванням особливостей різних груп ЦА, використовуючи доречний tone of voice.

Способи визначити ЦА?

Ви можете дізнатися про свою цільову аудиторію за допомогою первинних і вторинних маркетингових досліджень ринку. Первинне дослідження передбачає вивчення купівельних звичок клієнтів шляхом прямого контакту — опитування, інтерв’ю, фокус-групи (невеликі групи, які відповідають вашому профілю клієнтів).




Ці три методи можуть бути застосовані як до наявних, так і до потенційних клієнтів. Результати знадобляться не лише для визначення ЦА, але і для покращення продукту чи вдосконалення сервісу.

Вторинні маркетингові дослідження ринку ґрунтуються на використанні наявних вже даних, інформації та ресурсів, а не на зборі нових даних безпосередньо від споживачів і конкурентів. Ці дослідження можуть бути корисними для розуміння ринкових тенденцій, конкурентного середовища та інших факторів.

Серед інших методів виділимо кілька найпопулярніших, котрі підходять для будь-якого бізнесу.

Останні новини:  Сопловой аппарат в автомобиле: устройство и принцип работы

Аналіз відгуків клієнтів

Використовуйте коментарі потенційних та наявних клієнтів для збору інформації про їхні критерії вибору товару чи послуги, очікування та розчарування. Проведіть моніторинг на тематичних форумах.

Аудит профілів конкурентів у соціальних мережах

Оберіть 10-15 акаунтів прямих конкурентів у популярних серед ЦА соціальних мережах та ознайомтеся із коментарями покупців. Якщо у вас уже є робочий бізнес та певна база клієнтів, використовуйте  аналітику соцмереж, яка показує, хто взаємодіє з акаунтами вашого бренду і які пости вони вважають цікавими.

Моніторинг конкурентів

Щоб перемогти конкурентів, ви повинні знати, хто і чому робить покупки у них. Не варто цілком наслідувати іншу компанію, навіть якщо, на перший погляд, у неї все ідеально. Ви маєте адаптувати чужі ідеї під свій бізнес та доповнити їх власними рішеннями.

Використання даних Google Analytics 4

Google Analytics є хорошим інструментом для виявлення закономірностей поведінки цільової аудиторії. Демографічна інформація Google дає уявлення про вік і стать вашої аудиторії. Аналітика сервісу дозволяє створювати релевантний контент.

Мозковий штурм

Складіть список характеристик людей, які можуть зацікавитися продуктом. Наприклад, якщо ви пропонуєте сухі сніданки, варто звузити фокус, визначивши атрибути людей, яким сподобається ваш продукт. Це можуть бути батьки школярів, їхні бабусі з дідусями, підлітки, а також молоді люди, які займаються спортом та люблять снідати швидко, смачно і корисно.

Останні новини:  Сопловой аппарат в автомобиле: устройство и принцип работы

Дайте відповіді на питання про демографічні та психографічні характеристики вашої цільової аудиторії.

  1. Хто найімовірніше купуватиме продукт?
  2. Скільки їм років?
  3. Чи вони одружені?
  4. Чи є у них діти? Скільки років дітям?
  5. Де вони живуть?
  6. Який їхній дохід та рівень освіти?
  7. Чому клієнти можуть купувати ваш продукт або подібні товари.
  8. Яку проблему вирішує ваш продукт для цільової аудиторії?

Поведінкова сегментація створює аудиторії на основі взаємодії користувача з вашим брендом. Це важливо для розробки та покращення воронки продажів, зокрема для складних і дорогих послуг (просування в інтернеті, навчальний курс), а також для інтернет-магазинів. Щоб життєва цінність клієнта зростала, необхідно повертати покупців, постійно зацікавлювати їх новими пропозиціями.

Наприклад, можна створити сегмент користувачів, які не робили покупок протягом 80 днів, і запустити окрему email-кампанію для нагадування про бренд та сповіщення про акції.

Визначивши свою ЦА, переконайтеся, що результати досліджень є правильними. Створіть зразок рекламного оголошення і покажіть його невеликій групі потенційних клієнтів, за потреби перегляньте портрет цільової аудиторії. Щоб пришвидшити цей процес, зв’яжіться зі спеціалістами агенції Marketing Link.