Вчені виявили химерну паразитичну істоту, що збереглася в бурштині

18.06.2024   14:30    49

Нове дослідження виявило стародавніх нематод, які харчувалися псевдоскорпіонами, виловленими в балтійських бурштинових скам’янілостях. Рання пташка отримує хробака, але, як показують дослідження викопних знахідок, проведені вченим Університету штату Орегон, ранній хробак отримує павукоподібного. Цей інтригуючий висновок став результатом дослідження зразка балтійського бурштину, яке показало, що мільйони років тому крихітні черв’яки, відомі як нематоди, жили всередині зовнішнього захисного шару псевдоскорпіонів і харчувалися ним.

«Це дуже дивно», — зауважив Джордж Пойнар-молодший, експерт з аналізу форм життя, що зберігаються в бурштині, і люб’язний викладач Наукового коледжу OSU. «Відомо, що жодні інші нематоди, пов’язані з безхребетними, не мають такої специфічної звички». Ці висновки були детально описані в журналі Historical Biology.

Останні новини:  Нейробіологи зі США підтвердили, що мозок жінки під час вагітності зазнає кардинальних змін

Перший паразитичний зразок балтійського бурштину показав, що мільйони років тому крихітні черв’яки, відомі як нематоди, жили всередині зовнішнього захисного шару псевдоскорпіонів і харчувалися ним. Авторство зображення: Джордж Пойнар мл.

Псевдоскорпіони та нематоди: стародавня екологія

Псевдоскорпіони, як описав Пуанар, є різноманітною лінією павукоподібних. Вони менші за скорпіонів, не мають жала й хвоста й населяють різні середовища по всьому світу. Ці істоти пов’язані з широким спектром паразитичних організмів, включаючи нематоди. Нематоди є одними з найпоширеніших тварин на планеті, «вільно живуть» у воді, ґрунті та земній корі, а також паразитують у великій колекції видів рослин і тварин.

Викопні нематоди, вивчені Пойнаром, демонструють добре розвинені структури типу списа, відомі як стилети. Подібно до підшкірної голки, нематода використовує свій стилет, щоб проколювати клітини та витягувати їжу – у цьому випадку з гіподерми псевдоскорпіона, частини зовнішнього покриву, відомого як покрив.

Останні новини:  Куплена на розпродажі ваза виявилась 2000-річною реліквією цивілізації майя

Класифікація копалин і наслідки дослідження

«Окрім стилетів і можливості визначити, що деякі самки все ще вкладали яйця, інші відповідні ознаки чітко не видно», — сказав Пойнар. «Тож я помістив нематод у встановлену колективну групу роду Vetus, яка була заснована в 1935 році для викопних нематод, які не можуть бути віднесені до жодної відомої родини».




Оцінки віку балтійського бурштину дуже різняться, зазначає Пойнар, від 23 мільйонів років до 55 мільйонів залежно від того, хто проводить оцінку та який метод використовується.

Останні новини:  Одні з найкрасивіших створінь на Землі масово вимирають: із чим це пов'язано

«Той факт, що деякі нематоди змогли створити такі унікальні паразитичні асоціації, як те, що ми бачимо, є дуже незвичним», — сказав Пойнар. «Сподіваємось, що ця початкова стаття спонукає дослідників до подальших досліджень і пошуку додаткових відомостей про систематичне розміщення цих нематод».