Сучасні методи лікування остеохондрозу: що справді працює?

26.04.2024   17:00    275

Остеохондроз — це захворювання, яке часто розвивається безсимптомно, що призводить до поступової втрати мінеральної щільності кісткової тканини. Однак це не єдиний його ризик. У більшості випадків остеохондрозу виникають ускладнення у вигляді низькоенергетичних переломів, особливо в тілі хрящів та хребців, дистальному відділі стегнової кістки та проксимальному відділі великогомілкової кістки [1]. Ці переломи не тільки болючі, але й впливають на якість життя пацієнтів, а лікування є дорогим і тривалим.


Остеохондроз може протікати в різних формах, але найчастіше пацієнтам ставлять такі діагнози:

  1. Остеохондроз хребта, який у більшості випадків вражає поперековий або шийний відділ хребта.
  2. Остеохондроз колінного суглоба, коли напружується горбистість великогомілкової кістки, яка формує колінний суглоб [3].

Діагностика

Діагностика остеохондрозу та рішення щодо лікування ґрунтуються на розрахунках, зроблених за допомогою методу FRAX. Він дозволяє визначити абсолютний ризик перелому у пацієнта. Коли цей ризик становить ≤ 5%, часто достатньо профілактики, що базується на зміні способу життя та усуненні факторів ризику. У таких випадках рекомендується дієта з високим вмістом кальцію та прийом препаратів кальцію і вітаміну D. В інших ситуаціях, необхідні детальніші дослідження, такі як вимірювання мінеральної щільності кісткової тканини – денситометрія, біохімічні аналізи та маркери кісткового обміну [2]. Пацієнтам старше 50 років з високим ризиком переломів і низькою мінеральною щільністю кісткової тканини призначають препарати від остеохондрозу. Такі як Терафлекс Адванс.





Чим відрізняється Терафлекс від Терафлекс Адванс? Обидва препарати мають однакову форму випуску, фасуються в упаковку в кількості 30-120 штук. Різниця полягає в складі, схемою прийому, протипоказання. Терафлекс Адванс додатково містить ібупрофен, який знеболює, знімає жар і прибирає запалення. Хондроїтину сульфату в звичайному Терафлекс більше. Терафлекс Адванс інструкція допоможе вам більш детально дізнатися про цей засіб.

Останні новини:  Через ці 5 причин ви погано почуваєтесь вранці

Остеохондроз — лікування

Остеохондроз лікується по-різному, залежно від того, з якою формою захворювання ми маємо справу. У випадку остеохондрозу колінного суглоба лікування зосереджується на обмеженні рухів до абсолютного мінімуму. Сюди входить використання ортопедичних корсетів [1]. Фахівці також рекомендують одночасне застосування охолоджувальних процедур на уражене коліно. Це можуть бути пакети з льодом або масажі з льодом. Після того, як гостра фаза остеохондрозу пройде, пацієнт повинен доповнити лікування систематичним виконанням вправ на розтяжку і зміцнення м’язів стегна і гомілки.

Останні новини:  Користь цибулі, часнику і лимонів для імунітету названа міфом

Остеохондроз колінного суглоба може зберігатися до декількох років, протікаючи через періоди загострення і ремісії. Однак важливо розпочати лікування якомога швидше. Якщо цього не зробити, або терапія не є відповідною, можуть розвинутися ускладнення, в першу чергу, в навантаженому колінному суглобі [2].

Остеохондроз хребта повинен лікуватися комплексно і залежить від тяжкості стану. У лікуванні цього стану застосовуються такі методи як:

  1. Мануальна терапія, масажі.
  2. Вправи на рух — пріоритет тут надається особливо так званим серцевинним м’язам, тобто глибоким стабілізаторам хребта. Якщо їх адекватно зміцнити, вони зможуть не тільки утримувати хребет у правильному положенні, але й рівномірно розподіляти силові навантаження, яким постійно піддається наш хребет.
  3. Кріотерапія — знімає біль і, крім того, прискорює відновлення і загоєння запалень.
  4. Лазерна терапія.
  5. Ультразвукова терапія.
  6. Рефлексотерапія — допомагає хребту, зосереджуючись на роботі над рефлексами черевної порожнини та травної системи [3].
Останні новини:  Вчені з’ясували, що змушує людей їсти недоброякісну їжу

Ефективний метод лікування може визначити лише лікар. Тому не варто займатися самолікуванням, краще зразу звернутися до спеціаліста.

Література

1. Loeser, R. F., Goldring, S. R., Scanzello, C. R., & Goldring, M. B. (2012). Osteoarthritis: a disease of the joint as an organ. Arthritis & Rheumatism, 64(6), 1697-1707.

2. Neogi, T. (2013). The epidemiology and impact of pain in osteoarthritis. Osteoarthritis and Cartilage, 21(9), 1145-1153.

3. Zhang, W., Moskowitz, R. W., Nuki, G., Abramson, S., Altman, R. D., Arden, N., … & Dougados, M. (2008). OARSI recommendations for the management of hip and knee osteoarthritis, part II: OARSI evidence-based, expert consensus guidelines. Osteoarthritis and Cartilage, 16(2), 137-162.


news-xl.net