Вперше за десятиліття сильні дощі призвели до затоплення Сахари

Сьогодні,   15:30    392

Пустеля Сахара зазвичай є одним з найсухіших місць на Землі, але у вересні північний захід регіону вперше за останні десятиліття був затоплений після того, як позатропічний циклон приніс з собою рідкісні зливи.

За попередніми оцінками Обсерваторії Землі NASA, протягом 7 і 8 вересня в деяких районах Сахари в Марокко, Алжирі, Тунісі та Лівії випало від десятків до більш ніж 200 міліметрів опадів – остання оцінка співпадає з кількістю опадів, що зазвичай випадають у цьому регіоні протягом року.

“Минуло 30-50 років з тих пір, як у нас випадало стільки дощу за такий короткий проміжок часу”, – розповіла агентству AP Хусіне Юабеб з Головного управління метеорології Марокко.

Останні новини:  Український історик знайшов рукописну мапу Хортиці XVIII століття
Вперше за десятиліття сильні дощі призвели до затоплення Сахари

Супутникові знімки Сахари 14 серпня до дощу (вгорі) і 10 вересня після дощу (внизу). Зображення: Зображення NASA Earth Observatory (Міхала Гаррісон), з використанням даних MODIS від NASA EOSDIS LANCE та GIBS/Worldview

Результатом рідкісної повені стала поява озер серед піщаних дюн, навіть у таких місцях, як Національний парк Ірікі, де дно озера було сухим протягом десятиліть. Масштаби затоплення зафіксовані на супутникових знімках, хоча ближче до Землі дрони також зняли досить вражаючі кадри нових озер.

Читайте також:  Психологічні дослідження залучають волонтерів, які можуть спотворити результати

Хоча ці зображення є досить вражаючими, на них не видно наслідків проливних дощів – їхнього впливу на людей. З одного боку, в Марокко вже шість років поспіль триває посуха, а це означає, що сильні зливи можуть принести певний перепочинок.




Однак у деяких частинах Марокко та Алжиру дощі також призвели до повеней, які завдали серйозної шкоди інфраструктурі та домівкам людей, внаслідок чого загинуло понад 20 осіб.

Останні новини:  Вчені відкрили дрібного отруйного ящера, який жив більше ніж 200 мільйонів років тому

Що ж спричинило такі незвично сильні дощі?

“Хоча певна кількість опадів у цьому регіоні випадає щоліта, унікальність цього року полягає у залученні позатропічного циклону”, – сказав Моше Армон, старший викладач Інституту наук про Землю та Єврейського університету в Єрусалимі, в інтерв’ю Обсерваторії Землі NASA.

Позатропічні циклони схожі на інші циклони тим, що є великими обертовими погодними системами, але вони відрізняються тим, що виникають на широтах, віддалених від екватора – зазвичай більш ніж на 30°. Вони можуть виникати над морем або сушею; той, що обрушився на Сахару, почав формуватися над Атлантичним океаном, але також зачерпнув частину води з більш вологих екваторіальних регіонів Африки.

Читайте також:  Розтанув найбільший у світі айсберг: скільки води потрапило в океан

Існують також побоювання, що такий циклон може мати більш довгострокові наслідки для погоди в регіоні, сказав Юабеб в інтерв’ю AP, з потенціалом більшої кількості штормів у майбутньому в результаті збільшення випаровування і вологи в повітрі.

Останні новини:  Пентагон аносував нове важливе завдання надсекретного космоплана X-37B