Вчені з’ясували, скільки разів за життя б’ється серце людини

Сьогодні,   19:30    287

Серце, як жоден інший орган людського тіла, завжди викликало глибокий інтерес і пробуджувало фантазію. Протягом століть люди з різних куточків світу прославляли його в літературі, музиці та розмовах, використовуючи безліч мов. Та, попри весь символізм, основне завдання серця в будь-якому організмі залишається незмінним — воно забезпечує життя.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Live Science.

Серце, за розміром не більше кулака, є м’язовим органом, який керує всією кровоносною системою, постійно перекачуючи кров, насичену киснем, по всьому організму. Його ритм може змінюватися в залежності від емоційного стану, фізичних навантажень, травм чи захворювань, проте в нормі здорове серце працює стабільно. Але скільки ж ударів воно здійснює за день чи протягом усього життя?

Останні новини:  До Землі летять три астероїди, один розміром з будинок: NASA готується до найгіршого сценарію

Доктор Парто Сенгупта, керівник відділення серцево-судинної медицини Медичної школи Роберта Вуда Джонсона в Нью-Джерсі, пояснює, що ритм серця протягом дня варіюється залежно від численних факторів. Наприклад, дослідження показують, що при кожному вдиху та видиху інтервали між серцевими скороченнями змінюються на 100 мілісекунд. Найцікавішим є те, що серце здатне адаптувати свій ритм відповідно до метаболічних потреб організму.

Друзі, терміново потрібно зібрати на DJI Mavic 3 для 154 ОМБр. Хто скільки може, окупанти самі себе не знищать. Долучитися до збору можна тут.

Останні новини:  У Туреччині знайшли військову споруду часів правління Констанція ІІ

Для розуміння масштабу роботи серця варто звернутися до середніх показників частоти його скорочень. У стані спокою серце дорослої людини б’ється від 60 до 100 разів на хвилину, причому у більшості людей частота знаходиться в діапазоні від 55 до 85 ударів за хвилину, як зазначає Гарвардська медична школа. У новонароджених цей показник значно вищий — від 70 до 190 ударів на хвилину.

Коли частота серцевих скорочень у дорослого виходить за межі норми, це може вказувати на певні проблеми зі здоров’ям. Доктор Сальваторе Савона з Університету штату Огайо зазначає, що з віком частота серцевих скорочень зазвичай знижується через поступове зношування серцевого м’яза.

Останні новини:  В Бразилії знайшли скам'янілість нового виду рептилій, що проливає світло на появу динозаврів

Якщо взяти середню частоту серцевих скорочень у стані спокою за 70 ударів на хвилину, серце дорослої людини виконує близько 100 800 ударів за день. За рік це приблизно 36,8 мільйона ударів, а за все життя, яке триває в середньому 77,5 років, — близько 2,85 мільярда ударів.




Чи є межа, скільки ударів може зробити серце протягом життя? За словами доктора Сенгупта, існує ряд чинників, які можуть негативно вплинути на роботу серця, серед яких вік, генетичні особливості, різноманітні травми та захворювання.
Источник: https://www.planetanovosti.com/vcheni-z-yasuvaly-skilky-raziv-za-zhyttya-b-etsya-sertse-lyudyny