Вчені спостерігають сильний суперспалах від гігантської зірки

Сьогодні,   13:30    223

Використовуючи Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER) і різні наземні телескопи, міжнародна група астрономів виконала спостереження сильного рентгенівського суперспалаху, який стався у 2022 році на гігантській зірці, відомій як HD 251108. Результати спостережної кампанії,  опублікований 4 жовтня на сервері підготовки до друку arXiv, надає більше інформації про активну активність цієї зірки.

Суперспалахи — це потужні спалахи енергії з поверхні зірок. Виявлення нових спалахів такого типу та їх детальне вивчення має важливе значення для кращого розуміння походження цих подій і взаємодії між магнітними полями та поверхнями зірок.

Еволюція спектрів NICER під час спалаху; показано чотири спектри з однієї орбіти кожен. Спектри групуються до мінімум 25 відліків на один бак. Кольори відповідають часу спостереження

Розташована на відстані приблизно 1646 світлових років від нас, HD 251108 є еволюційною та магнітно-активною гігантською зіркою K-типу, приблизно в сім разів більшою за Сонце. Зірка відносно прохолодна, з ефективною температурою 4460 К, а її маса порівнянна з масою Сонця.

Наприкінці 2022 року HD 251108 зазнав потужного рентгенівського суперспалаху, і група астрономів під керівництвом Ханса Моріца Гюнтера з Інституту астрофізики та космічних досліджень MIT Кавлі в Кембриджі, штат Массачусетс, почала спостерігати за цією подією, щоб краще зрозуміти активність спалаху на поодинокі гігантські зірки.




«Ми стежили за фазою розпаду суперспалаху протягом 28 днів за допомогою NICER і з землі. Ми відстежуємо розпад спалаху в безпрецедентних деталях у кількох компонентах корональної температури», — пишуть дослідники в статті.

Останні новини:  На Львівщині знайшли першу в Україні зооморфну чашу

Спостереження показали, що суперспалах 2022 року на HD 251108 мав піковий потік близько 10 децилійонів ерг/с у діапазоні 0,5–4,0 кеВ і експоненціальний час розпаду 2,2 дня на ранній фазі розпаду. Це робить його одним із найсильніших спалахів, які коли-небудь спостерігали.

На основі зібраних даних було оцінено, що довжина петлі спалаху у два-чотири рази перевищує радіус HD 251108. Крім того, приблизно через 10 днів після піку спалаху виявилося, що спалах пройшов коротку фазу обмеженого повторення. -нагрівання і крива світла почала відхилятися від початкового розпаду.

Останні новини:  В Бразилії знайшли скам'янілість нового виду рептилій, що проливає світло на появу динозаврів

Дослідження показало, що хімічний склад HD 251108 стабільний протягом спалаху та відповідає типовим активним зіркам з ефектом зворотного першого потенціалу іонізації (IFIP). Астрономи відзначили, що під час початкового розпаду рентгенівська крива світла відповідає затуханню альфа-потоку водню, тоді як плазма демонструє деяке повторне нагрівання.

Згідно з документом, HD 251108 демонструє обертальну модуляцію з періодом 21,3 дня. Таку поведінку можна пояснити великими зоряними плямами, стабільними протягом кількох років, але обертаючимися в межах поля зору. Спостереження також виявили, що зірка демонструє фотометричну мінливість порядку приблизно 0,5 мага, на шкалі часу в одне або більше десятиліть порядку 0,5 мага. Це узгоджується з цими великими та дуже стабільними зоряними плямами.

Останні новини:  До Землі летять три астероїди, один розміром з будинок: NASA готується до найгіршого сценарію