В Острозі завдяки обвалу землі виявили підземні лабіринти

Сьогодні,   06:30    449

В Острозі на території нового корпусу Острозької академії, що на проспекті Незалежності, стався обвал землі. У проваллі виявили невідомі раніше підземелля.

Про новознайдені лабіринти розповіло «Суспільне Рівне».

«В проваллі виявилися входи в чотири підземелля орієнтовані на різні сторони світу. Крім того, в ямі виявили ковану браму, яку можемо продатувати 17-18 століттям. Для точнішої артрибуції треба вийняти з провалля все сміття і дістати двері», – поділився у фейсбуці своїми міркуваннями мистецтвознавець Микола Бендюк.

 

Наразі яма обвалу, глибина якої близько трьох метрів, розмежовує подвір’я нового корпусу Острозької академії та пішохідний тротуар. Територію навколо місця обвалу обгородили сигнальною стрічкою, працівники вишу слідкують, аби студенти та містяни не підходили близько до урвища. Однак, міським тротуаром продовжують ходити люди.

«Ми дослідили візуально, і спостереження показують, що головною причиною цього є ніщо інше, як проїзд великогабаритних машин через центральну вулицю. Природно, що земля вібрує від машин, тим більше після дощу ці щілини під землею розширились» — зазначив в.о. Ігор Пасічник.

 

Останні новини:  Галактика, що летить до Землі, потрапила в об’єктив Hubble

 

«Ми одразу оперативно зреагували: обгородили це місце, щоб уникнути негативних наслідків. Ми дякуємо Господу Богу, що ніхто не постраждав. Обвал цей відбувся біля міського тротуару, і коли ми заглянули туди, то тротуар висить, в буквальному сенсі, в повітрі, а по ньому ходять мешканці й діти. Вони можуть провалитися в ці провалля», – додає Ігор Пасічник.

Останні новини:  Велика червона пляма Юпітера стала ще більшою

 

«Ми звернулися до служби автомобільних доріг області з листом, щоб вони обстежили, тому що тротуар є на балансі служби автомобільних доріг області. Але сказати зараз, в цю секунду, який рівень складності — ми не можемо», – прокоментував ситуацію міський голова Острога Юрій Ягодка.

Юрій Петрович також додав, що громада допоможе університету ліквідувати наслідки обвалу, надавши необхідну техніку.

Заступник начальника служби відновлення й розвитку Рівненщини Дмитро Леонтіюк спростував те, що тротуари знаходяться на їхньому балансі та зазначив, що проїзд великогабаритного транспорту проспектом Незалежності у місті Острог — заборонений.

«Смуга відведення автомобільної дороги Н-25 у межах Острозької територіальної громади — від бордюрного профілю до бордюрного профілю, тобто, асфальтне покриття. У 2020 році, коли розроблялась схема дорожнього руху, було передбачено обмеження руху великоваговозів центральною частиною Острога, про що встановлено відповідні дорожні знаки, які час від часу зникають, а потім закривають їх непрозорою плівкою. Але є затверджений громадою маршрут об’їзду — це об’їздна дорога Острога, яка належить громаді», – розповів Дмитро.

Дорогу біля місця обвалу досліджують працівники служби відновлення й розвитку.

Останні новини:  У печері, що містить найдавніші в Південно-Східній Азії рештки сучасної людини, знайдено сліди пожежі