У Норвегії ідентифікували останки воїна 800-річної давнини: знахідка підтверджує події середньовічної саги

Сьогодні,   07:30    1339

Науковці підтвердили, що кістки, знайдені в колодязі норвезького замку Сверресборг, належать герою давньої саги, написаної понад 800 років тому.

Про це йдеться у дослідженні,опублікованому в журналі iScience, пише CNN.

У середньовічній «Сазі про Сверріра» згадана історія короля Сверріра Сігурдссона і його боротьба за трон у Норвегії. В одному з епізодів саги йдеться про те, як у 1197 році під час нападу на замок Сверресборг загарбники скинули тіло загиблого в колодязь, щоб отруїти воду для мешканців фортеці.

У сазі є лише один рядок про «Колодязну людину»: «Вони взяли мертвого чоловіка і кинули його в колодязь, а потім засипали камінням«.

Археологи натрапили на ці останки ще в 1938 році, коли виявили кістки під камінням на дні колодязя. Однак тоді технології не дозволяли провести детальне дослідження, і тільки зараз завдяки сучасним методам, як-от генетичне секвенування та радіовуглецеве датування, вчені змогли проаналізувати, ким була ця людина.

Генетичний аналіз зубів підтвердив, що останки належать чоловікові з епохи, описаної у сазі. Науковці змогли реконструювати його зовнішність і встановити походження, порівнюючи його ДНК із сучасними даними про норвежців.

Останні новини:  На пляжі у США знайшли загадкову морську істоту, схожу на динозавра

Дослідження показало, що це був чоловік віком від 30 до 40 років із світло-русявим або білявим волоссям, середнім тоном шкіри та блакитними очима. Науковці також встановили, що він походить з південної Норвегії, хоча спершу вважали, що він належав до місцевих мешканців центральної частини країни, де й розташований замок.




Цей факт здивував дослідників, адже нападники, які атакували замок, також походили з півдня Норвегії. Це вказує на те, що загарбники могли скинути в колодязь тіло одного зі своїх загиблих товаришів.

Останні новини:  Удар астероїда 3,26 мільярда років тому став поштовхом до процвітання нових бактерій

«Це вперше, коли нам вдалося знайти людину, яку згадують у середньовічному тексті. Це велика рідкість, адже більшість історій тієї епохи засновані на легендах і не завжди мають підтвердження в археологічних знахідках«, – зазначив один із авторів дослідження Майкл Д. Мартін.

«Сага про Сверріра» описує події періоду боротьби за трон у Норвегії після смерті короля Сігурда Муна, який був убитий своїм братом. Король Сверрір, що назвав себе сином Сігурда, очолив армію під назвою Біркебейнер – воїнів, які через свою скруту носили взуття з березової кори. Їхніми противниками були Баглери – прихильники католицької церкви.

Останні новини:  У Колорадо знайшли скам’янілість ондатри віком понад 70 млн років