У нашій Галактиці знайшли найпотужніший в історії мікроквазар

Сьогодні,   01:30    453

Увагу вчених привернув об’єкт, який розташований у Чумацькому Шляху, але поводиться, так само як активне ядро ​​молодої галактики. Квазари — далекі галактики, які ще тільки формуються. Це дуже яскраві об’єкти в космосі, астрономи навіть спочатку вважали їх за зірки, а потім назвали «квазізірковими об’єктами».

Як встановила сучасна наука, їхня величезна енергія — прояв активності надмасивної чорної діри, яка, мабуть, є в центрі будь-якої галактики. Підозрюють навіть, що чорні діри є серцевиною кульових зоряних скупчень.

Так ось, чорні дірки в квазарах часто настільки інтенсивно поглинають речовину, що фізично не можуть увібрати все, що притягують, і надлишки вириваються з околиць їх полюсів у вигляді гігантських струменів плазми, часто розігнаних до світлових швидкостей. Їх називають релятивістськими джетами. А якщо чорна діра зорієнтована так, що один із струменів б’є у бік Землі, то об’єкт виходить особливо яскравим. Тоді його називають блазаром: «гарячим квазаром» (від слова blaze — «полахати»).

Донедавна подібне очікували побачити лише десь дуже далеко за межами нашої Галактики, але нещодавно дослідники звернули увагу, зокрема, на цікавий об’єкт у напрямку сузір’я Стрільця — V4641 Sagittarii. За оцінками, він знаходиться приблизно за 20 тисяч світлових років від нас. Нагадаємо, за 26 тисяч світлових років від Землі — і теж у Стрільці — розташований центр Чумацького Шляху. Тобто об’єкт знаходиться порівняно близько від надмасивної чорної дірки в центрі нашої галактики, яка містить у собі масу чотирьох мільйонів Сонців.

Останні новини:  Британські науковці винайшли революційну технологію виробництва нескінченної чистої енергії

Але сам цей об’єкт не надмасивний. Він лише в кілька разів важчий за Сонце, проте поводиться як справжнісінький квазар: фонтанує релятивістськими струменями, причому одна з них спрямована до нас, а значить, це навіть не просто квазар, а блазар. Вчені назвали цей

Як написала в журналі Nature команда дослідників із Польщі, США, Мексики та інших країн, їм вдалося визначити, що це чорна діра масою приблизно як шість Сонців, яка «пожирає» зірку-компаньйона. Система дуже тісна: один оберт навколо загального центру мас хижак і його жертва здійснюють менш ніж за три земні дні.




Варто зазначити, що в Чумацькому Шляху насправді спостерігають уже кілька десятків таких мікроквазарів, але фотони від V4641 Sagittarii мають рекордно високу енергію — до 200 тераелектронвольтів. Це на кілька порядків більше, ніж від інших джерел. Астрономи приходять до висновку, що дуже велика частина галактичного випромінювання, що постійно бомбардує Землю, виходить саме від мікроквазарів.феномен мікроквазаром.

Останні новини:  Археологи розкопали в Італії останки багатого давньоримського села