Toyota не виготовлятиме двигуни для Формули 1

Сьогодні,   15:31    184
Японська марка Toyota повертається до Формули 1 разом із Haas, але без виробництва двигунів та без заводської команди.

Toyota оголосила у п’ятницю про довгострокове технічне партнерство з Haas, яке включатиме спільну роботу двох організацій над програмою тестів, розробкою аеродинаміки та виробництвом деталей. 

Це перша офіційна спроба Toyota повернутися до Формули 1 після того, як вона закрила команду наприкінці сезону 2009 року через погані результати на трасі та глобальну фінансову кризу. 

Рішучість Toyota навчати гонщиків та персонал неминуче спонукала до розмов про те, що це може бути розігрів перед більшим поверненням до змагань у майбутньому. 

Одним із варіантів може бути, наприклад, робота Toyota над власним турбогібридним двигуном, щоб приєднатися до Формули 1 як постачальник з 2028 або 2029 років. 

Однак керівники Toyota чітко запевняють, що угода з Haas — це все, про що вони зараз думають, оскільки в ній сказано, що пріоритетом є використання знань, отриманих завдяки угоді, для сприяння вдосконаленню розробки дорожніх автомобілів. 

Останні новини:  Український Sherp засвітився у США під час ліквідації наслідків урагану «Мілтон»

Генеральний менеджер Toyota Gazoo Racing з розробки автоспорту Масая Каджі сказав, що в організації не було інших думок щодо розширення участі у Формулі 1. 

«На даний момент ми не плануємо постачання двигунів», – сказав він. 

На запитання Motorsport.com, чи може нова робота у Формулі 1 знову викликати конкурентний інтерес до гонок, Кадзі відповів: «Насправді ми не плануємо створювати команду у Формулі 1. На даний момент у нас є найкращий вибір і найкраща можливість співпраці з Haas». 

Партнерство з перспективами 




Хоча масштаби угоди з Haas наразі узгоджені, залишаються способи її розширення в майбутньому. 

Керівник команди Аяо Комацу сказав, що першочерговим завданням є визначення тих областей, де Toyota може допомогти зробити найбільше. 

Останні новини:  Ілон Маск втратив $15 мільярдів після презентації Tesla robotaxi

«Це не короткострокова річ, – пояснив він. – Певні проекти, які ми обрали для початку, це тому, що настільки очевидно, яких сфер нам не вистачає, а в яких ми не маємо можливостей, а в яких сферах TGR вже має можливості. 

Очевидно, ми одразу вибираємо проект, який має найбільший вплив і потребу. 

Але я думаю, що протягом цього партнерства ми все більше й більше будемо розуміти один одного, і ми зможемо працювати разом у багатьох сферах». 

Переваги дорожнього автомобіля 

З точки зору Toyota, співпраця з Haas мотивується бажанням удосконалити технології для своїх дорожніх автомобілів. 

Такахаші Томоя, президент Toyota Gazoo Racing, сказав: «Як ви знаєте, машини Формули 1 оснащені багатьма найпередовішими технологіями у світі. 

Аеродинаміка, наприклад, є надзвичайно важливою технологією для електромобілів. 

Я вірю, що настане день, коли ми зможемо використати технологію, яку ми отримали, у серійні автомобілі, і я вірю, що люди, які відчули такий високий рівень технологій, також створять наступний серійний автомобіль, тому я хотів би, щоб повною мірою використовувати його в майбутніх серійних автомобілях». 

Останні новини:  Японці розкрили секрет дешевизни китайських електромобілів – у них дуже мало деталей

Голова Toyota Акіо Тойода, який прийняв рішення припинити роботу Формули 1 у 2009 році, пояснив, що повернення у Формулу 1 після такої тривалої відсутності сталося тому, що обставини його компанії змінилися. 

«У той час [коли ми вийшли з Формули 1], я думаю, Toyota була більше зацікавлена у створенні більшої компанії, ніж у створенні кращих автомобілів», — сказав він. 

«Як президент, я тоді вирішив, що цілями компанії є продажі та прибуток, і що цей вид діяльності [Ф1] насправді не підходить для компанії. 

Зараз ми перетворюємося на компанію, яка створює кращі автомобілі на основі автоспорту. Для цього нам потрібні люди, які можуть взяти на себе відповідальність».


motorcar.com.ua