Стосується всіх водіїв: надійшло попередження про нові правила автострахування

Сьогодні,   14:00    775


Український страховий ринок має наблизитись до стандартів ЄС, вважає перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Що планує регулятор у цьому напрямі вже на початку наступного року, вона розповіла ЕП.

Експерти відзначають, що ринок страхування в Україні залишається недорозвиненим. Це підтверджується показником проникнення страхових послуг в економіку (Insurance Penetration ratio), який є співвідношенням обсягу страхових премій до валового внутрішнього продукту (ВВП). В Україні цей показник становить лише 0,7%, тоді як у Польщі він досягає 2,3%.

Ключовою причиною низьких показників добровільного страхування в країні є відсутність відповідної культури. Основними факторами, що на це впливають, є спадщина Радянського Союзу, економічна нестабільність і недовіра до страхових компаній.

Останні новини:  Представлений седан Chery з гібридною силовою установкою Fulwin A8L C-DM

Безкоштовна медична допомога, державні програми страхування та системи субсидій сформували звичку покладатися на державу в непередбачених ситуаціях. В умовах постійних криз, інфляції та нестабільної банківської системи люди більше схильні зберігати гроші в валюті, ніж страхувати ризики. Непрозорість ринку, часті випадки шахрайства та ухилення страховиків від виконання зобов’язань призвели до суттєвого зниження довіри до страхових продуктів.

Попри це, в країні є фінансово стабільні компанії, які надають якісні послуги. Однак їхня репутація часто підривається через недобросовісних гравців на ринку.

Останні новини:  Поліція розповіла, на що звертає увагу на дорогах

Розвиток суспільства та стабілізація економіки створили умови для трансформації страхового ринку. Одним із ключових кроків стане прийняття нового закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», який набере чинності з січня 2025 року. Основні положення закону включають перехід на електронні договори ОСАЦВ з реєстрацією в єдиній базі даних, скасування коефіцієнта зносу, пряме врегулювання шкоди, обмеження терміну на ухвалення рішення щодо виплати до 90 днів, а також можливість страховиків враховувати індивідуальну історію клієнта при розрахунку вартості поліса. Також буде скасовано ліміт максимальної суми виплат за європротоколом і поступово збільшено розміри страхових виплат.

Останні новини:  Водіям вказали на шкідливі звички, що призводять до частих поломок автомобіля

Останнім етапом стане повна імплементація директиви Solvency II до 2027 року, що запровадить нові вимоги до платоспроможності страховиків. Заплановано також розробку нової системи регулювання актуарної діяльності, оновлення норм щодо ядерного страхування та запровадження нового регулювання діяльності страхових посередників відповідно до директиви IDD. Ці заходи спрямовані на покращення страхового ринку та приведення його до європейських стандартів.





nnews.com.ua