“Правильне” тісто для пиріжків

Сьогодні,   07:21    192


Шукаєте 100% вдалий рецепт тіста практично для будь-якої дріжджової випічки? Ви його знайшли! І булочки, і пиріжки, і пироги – все з нього виходить неймовірно смачним та повітряним. Рецептом зі мною поділилася моя подруга з села (вона дуже часто балує випічкою свою родину), я назвала це тісто “правильним”, так як воно мене ще ніколи не підводило.

Я сказала б, що це універсальне тісто: воно підійде і для солодкої випічки, і для піци. Можна збільшувати чи зменшувати кількість цукру.

Інгредієнти:

  • Молоко: 250 мл.
  • Борошно – 400-450 грам.
  • Цукор – 1-3 ст.л. (за бажанням).
  • Сіль – 1 чайна ложка.
  • Дріжджі – 15 г свіжих або 5 г сухих (1 ч.л. сухих)
  • Олія – 4 ст.л.
Останні новини:  З року в рік консервую з цього рецепту огірки на зиму

Приготування:

Для початку злегка підігріємо склянку молока. Увага! Можна готувати і на воді, тоді тісто вийде пісне, але дуже смачне. Але, як каже моя подруга, я готую лише на молоці, так смачніше.

Це тісто можна замішувати руками, але якщо у вас є хлібопічка з функцією замісу тіста, сміливо відправляйте всі інгредієнти туди, вона сама все замішає. На виході отримаєте супер тісто (я зазвичай так і роблю).

Якщо руками: в тепле молоко додаю столову ложу цукру (якщо робитимете солодку випічку, можете збільшити вдвічі).

Останні новини:  Рецепт шоколадного торта “Трюфель”

Далі беремо дріжджі: моя подруга каже, що з “живими”, пресованими смачнішими, але я робила і з сухими, теж смачно!

Додаємо дріжджі (я беру чайну ложку сухих – це десь 5 грам), якщо живі, то 15 грам буде потрібно.

Додаю половину борошна (всього грам 400-450), перемішую.

Можна залишити хвилин на 10, щоб перевірити чи хороші дріжджі, зверху має з’явитися “бульбашкова шапочка”, але якщо в дріжджах впевнені, то можна не чекати.

Додаю чайну ложку солі та 4 столові ложки олії. Перемішую. Далі поступово вводжу борошно, що залишилося, і замішую тісто. Тісто буде злегка липнути до рук – це нормально. Не треба забивати тісто борошном, інакше ніякої повітряної випічки ви не отримаєте.

Останні новини:  Суцільна користь: бананово-вісяне печиво без борошна і яєць

Накриваю тісто рушником або харчовою плівкою і ставлю в духовку з лампочкою, так тісто підійде набагато швидше. Я залишаю зазвичай хвилин на 35. Тісто вдвічі має збільшитися.




Далі дуже важливо!

Перед випіканням тісто перекладаю на стіл, присипаний мукою і обминаю його, можна сказати “виганяю з нього повітря” кілька хвилин. Потім знову формую колобок і залишаю хвилин на 15. Завдяки цьому тісто дуже легко розкочуватиметься і буде тримати форму, ось самі перевірте.


novosti24.kyiv.ua