Науковці знайшли відсутню ланку в еволюції гігантських доісторичних слонів

Сьогодні,   11:30    230

Гігантський доісторичний череп слона, знайдений в Індії, належить загадковому виду.

Гігантський череп доісторичного слона з Індії належить невідомому до цього виду з вимерлого роду Palaeoloxodon. Такими є висновки міжнародної команди вчених, якими вони поділилися в Journal of Vertebrate Paleontology.

Череп був знайдений у долині Кашміру на півночі Індії 2000 року разом із 87 кам’яними знаряддями стародавніх людей. Не так давно знахідку піддали всебічному дослідженню, повідомили в Гельсінському університеті.

Форма черепа не викликає сумнівів у тому, що він належав палеолоксодону (слону з прямими бивнями) – одному з найбільших наземних ссавців за всю історію життя на Землі, пояснює доктор Стівен Чжан з Гельсінського університету.

«Дорослі особини легко досягали близько 4 метрів у холці та важили 9-10 тонн. Однак експертів уже деякий час спантеличує той факт, що у черепа з Кашміру відсутній потовщений гребінь на кришці, який виступає вперед, типовий для інших палеолоксодонів, знайдених в Індії», – додає він.

Останні новини:  Українські науковці показали скіфські золоті пластини із зображенням диких козлів

Ця особливість ставала помітною лише зі статевою зрілістю слонів. Отже, ідентифікацію останків потрібно проводити лише з попередньою оцінкою віку за станом зубів. Череп з Кашміру належав слону в самому розквіті років, і відсутність у нього помітного гребеня очевидно свідчить про те, що це якийсь окремий, раніше невідомий науці вид.

Своїми рисами індійська знахідка нагадує іншу – зроблену в Туркменістані в 1950-х роках. Той череп віднесли до окремого виду – Palaeoloxodon turkmenicus, але деякі експерти вважали його побічною гілкою європейського виду P. Antiquus.

Останні новини:  Китай має намір стати космічним лідером уже в найближчі десятиліття

Аналіз білка в зубній емалі черепа кашмірського палеолоксодона і дослідження знайдених поруч із ним кам’яних знарядь дали змогу встановити вік знахідки – 300-400 тисяч років. Приблизно так само датується і туркменський череп.




Таким чином, можна з достатньою впевненістю стверджувати, що обидва черепи належали слонам одного виду з широким ареалом проживання від Центральної Азії до північної частини Індійського субконтиненту, резюмує провідний автор дослідження доктор Адвайт Джукар з Музею природної історії Флориди.

Останні новини:  В Іраку знайшли 4000-річний храм із зображенням Македонського у вигляді божества

Палеолоксодони з’явилися в Африці близько 1 мільйона років тому, у них був вузький, опуклий лоб і недорозвинений гребінь черепа. Еволюціонуючи, ці слони поширилися в Європі та Індії – судячи зі скам’янілих решток, їхній лоб став широким і плоским та придбав гребінь. P. turkmenicus з його широким плоским чолом і ледь помітним гребенем може являти собою відсутню ланку в еволюції цих гігантських тварин.