В Україні водійські посвідчення нещодавно отримали нову позначку — код «78. Що це означає та які можуть бути наслідки для водіїв.

Про це пише видання «Новини.LIVE».

Що означає код «78»

Код «78» у дванадцятій графі нового зразка водійського посвідчення свідчить про те, що водій складав практичний іспит на авто з автоматичною коробкою передач. Це означає, що особа має право керувати лише машинами, обладнаними автоматичною трансмісією. Якщо цього коду немає, то водій може керувати як авто з автоматичною, так і з механічною коробкою передач.

Останні новини:  Задіють спеціальні картриджі: у Toyota придумали, як суттєво спростити заправку машин на водні

Значення для водіїв

  • Обмеження прав. Водії, які отримали посвідчення з кодом «78», повинні бути обережними, адже їм не дозволено керувати автомобілями з механічною коробкою передач. Це може обмежити вибір машини, особливо якщо доведеться орендувати авто або позичати його у друзів.
  • Можливі штрафи. Якщо водій з кодом «78» буде керувати авто з механічною коробкою передач, це може призвести до адміністративних санкцій. Штраф за керування транспортним засобом без необхідної категорії прав становить 3400 грн.
  • Міжнародне визнання. Код «78» має значення не лише в Україні, але й за кордоном. У деяких країнах (наприклад, у Великій Британії) ця позначка також буде використана для визначення, яким типом трансмісії має право керувати водій.
Останні новини:  Nissan оголосив про приєднання до альянсу Ford, Honda і BMW

Додаткові нововведення

Крім коду «78», нові посвідчення водія отримали ряд інших покращень та додаткових відомостей:

  • Захищений дизайн. Нова версія посвідчення має покращений захист від підробок.
  • Група крові та резус-фактор. Ця інформація може бути корисною в екстрених медичних ситуаціях.
  • Згода на посмертне донорство. У майбутньому планується впровадження цього пункту для зручності в разі необхідності.
Останні новини:  Топ-5 гібридних моделей автомобілів з найбільшим запасом ходу на електротязі