Глава Єврокомісії гостро розкритикувала Орбана через Україну

Сьогодні,   11:00    248

Глава Єврокомісії гостро розкритикувала Орбана через Україну

Фото: Getty Images

Віктор Орбан (перший зліва) і Урсула фон дер Ляєн

Фон дер Ляєн звинуватила главу уряду Угорщину в «історичній нездатності» підтримати українців та в невиконанні зобов’язань.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розкритикувала прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за його проросійську позицію та звинуватила його в «історичній нездатності» підтримати Україну. Про це повідомляє The Guardian.

Останні новини:  Reuters дізнався, як конфлікт на Близькому Сході вплинув на світову економіку

Глава Єврокомісії виступила у Європейському парламенті після Орбана, який у своїй промові про пріоритети головування Угорщини в Раді ЄС практично не згадував Україну.

Фон дер Ляєн, стоячи за кілька метрів від глави угорського уряду, гостро розкритикувала позицію Орбана стосовно України, порівнявши російсько-українську війну з боротьбою угорців за свободу 1956 року, які повстали проти радянського гноблення, але зазнали поразки від Червоної армії.

«Є ще деякі, хто звинувачує у цій війні не жагу Путіна до влади, а жагу України до свободи. Тому я хочу їх запитати: чи звинуватили б вони колись угорців у радянському вторгненні в 1956 році?», — сказала глава Єврокомісії та додала, що «немає жодної європейської мови, де мир був би синонімом капітуляції, а суверенітет — синонімом окупації».

Останні новини:  Декларацію незалежності США, Конституцію та Біблії для Трампа надрукували у Китаї

Фон дер Ляєн також розкритикувала Орбана за невиконання зобов’язань ЄС, взятих у 2022 році, покласти край залежності від російського викопного палива.

Угорський прем’єр згодом заявив, що був здивований від того, що почув, і звинуватив фон дер Ляєн в перетворенні Єврокомісії на «політичну зброю», а також відкинув порівняння вторгнення СРСР в Угорщину в 1956 року та вторгненням Росії в Україну у 2022 році. За його словами, ЄС нібито має «програшну стратегію» у війні.

Останні новини:  Бербок вважає правильним дозволити Україні бити німецькою зброєю по військових об'єктах у Росії


korrespondent.net