Біологи з’ясували, чому у страусів ему такі маленькі та криві крила

Сьогодні,   06:30    714

Дослідники з Наукового інституту Токіо виявили цікавий механізм, що пояснює, чому кістки крил в ему стали такими короткими й асиметричними. Кістки крил різняться за довжиною і формою у різних особин ему. Нерідко відрізняються навіть ліве і праве крило в одного птаха. Це явище пов’язане з тим, що в дистальних (крайніх) відділах крил взагалі не формуються м’язи.

Останні новини:  В Угорщині знайшли 2700-річний скарб, захований під час облоги села

Під час розвитку саме брак м’язів призводить до недостатньої рухливості крил ембріона в яйці, а це зі свого боку призводить до неправильного формування кісток: кістки крил зростаються асиметрично. Вчені виявили, що клітини-попередники м’язів під час розвитку птаха в яйці піддаються запрограмованій загибелі.

Дослідження, що вийшло в Nature Communications, підкреслює, що відкриття особливостей руху ембріона прокладає дорогу до розуміння складних процесів формування скелетних структур. Рухи ембріона відіграють важливу роль не тільки в подовженні скелетних кісток, а й у їхньому симетричному розвитку.

У майбутньому автори планують з’ясувати, чому ембріон ему став таким малорухомим, як на це впливають зовнішні чинники та умови середовища.

Останні новини:  Астероїд, який убив динозаврів, змусив мурах зайнятися вирощуванням грибів