Археологи знайшли житло віком 8 тисяч років у Сербії

Вчора,   22:30    288

У Сербії команда археологів під керівництвом Австрійської академії наук (ÖAW) виявила залишки прямокутного житла, яке було побудоване близько 8000 років тому в місті Свинярічка Чука.

Про це пише Heritage Daily.

Археологічні дані вказують на те, що це місце пов’язане з культурою Старчево (6200 і 4500 рр. до н. е.). Це народ Південно-Східної Європи, що є частиною ширшої культури Старчево–Керош–Кріш, що дало початок центральноєвропейській культурі лінійної кераміки.

Останні новини:  Британські науковці винайшли революційну технологію виробництва нескінченної чистої енергії

Споруда побудована з використанням плетених виробів, укріплених дерев’яними стовпчиками, на що вказують частково зруйновані архітектурні елементи, які збереглися через спалення.

Під час розкопок також були знайдені знаряддя праці та розкидані посудини. А також спеціальні місця всередині споруди для зберігання їжі, наприклад, зерна та насіння.

На думку дослідників, відкриття дає змогу глибше зрозуміти раннє походження європейських поселень і поширення неолітичних сільськогосподарських інновацій на Балканах.

«Ці відкриття дають новаторські ідеї, які кидають виклик попереднім моделям розвитку поселень на Балканах», — пояснює Барбара Хорейс, археологиня і наукова директорка Австрійського археологічного інституту в ÖAW.




Докази на цьому місці спростовують попередні теорії, які припускали, що ранні поселенці Європи були кочовими або лише сезонно осілими, засновані на широкому поширенні ям, інтерпретованих як залишки легких укриттів.

Останні новини:  Жила мільйони років тому. Вчені знайшли одну з найдавніших тварин на Землі

«Замість кочових або сезонних груп, піонери неоліту на Балканах, здається, будували стайні з приміщеннями для зберігання та запасів зерна», — додала Хорейс.