Японські вчені розробляють вакцину проти старіння

05.09.2024   15:30    6

Перші випробування показали можливе збільшення тривалості життя на 15%.

Японська дослідницька група заявила, що розробляє вакцину проти старіння. Вона дозволяє позбутися від так званих зомбі-клітин, які накопичуються з віком і пошкоджують сусідні клітини.

Вчені, очолювані професором Університету Джунтендо Тору Мінаміно, визначили білок, виявлений в старіючих клітинах людей і мишей. На його основі була створена пептидна вакцина, що активує імунну систему людини і змушує її атакувати клітини, які перестали ділитися.

Останні новини:  Вченим вдалось відродити 1000-літнє біблійне дерево з насіння, знайденого в юдейській печері

Тести показали, що препарат викликав вироблення антитіл в організмі мишей, які через білі кров’яні тільця атакували старіючі клітини в їх організмі. Середня тривалість життя лабораторних гризунів, які приймали препарат, збільшилася на 15% в порівнянні з контрольною групою, А у особин, які страждають артеріальною ригідністю, спостерігалося значне скорочення пошкоджених ділянок кровоносних судин.

Останні новини:  Вчені спробували на смак найстарішу воду на Землі

Поки невідомо, чи буде препарат схвалений для клінічних випробувань на людях. Навіть якщо це станеться, то чекати результатів доведеться мінімум кілька років.

І все-таки відкриття виглядає дуже перспективним. Адже клітинне старіння корелює з безліччю захворювань похилого віку, включаючи хвороби Альцгеймера і Паркінсона, катаракту, серцево-судинні захворювання, діабет II типу і рак. Нова вакцина може допомогти істотно просунутися в їх лікуванні.

Останні новини:  У Туреччині знайшли 2700-річні щити та шолом представників могутнього царства