Як визначити національність за прізвищем: прості підказки

09.09.2024   21:40    186
Суфікси прізвищ можуть допомогти визначити національне походження та культурні корені людини.

Прізвище може багато що розповісти про наше коріння, значення предків в історії. Можна навіть взнати національність за прізвищем. Для цього лише потрібно звернути увагу на суфікси і закінчення вашого прізвища.

Про це зайшла мова в блозі вчителя української мови та літератури Світлани Шевченко.

Наприклад, найпоширеніший суфікс українських прізвищ – «енко» (Бондаренко, Петренко), а також менш відомі «-ейко», «ко», «-івський». Водночас російські прізвища часто мають суфікси «-ов», «-ин», «-их», що зустрічаються у прізвищах на кшталт Смирнов або Донський. Польські прізвища можна легко впізнати за суфіксами «ск», «-цьк» і закінченнями «-ий», «-а» (Сушицкий, Ковальська).

Останні новини:  Названо знаки зодіаку, які болісно сприймають досягнення інших

Англійські прізвища часто відображають географічні назви або професії (Скотт, Сміт), тоді як у французьких прізвищах нерідко можна зустріти вставки «Ле», «Мон», «Де» (Ле Жермен, Ле Пен).

Німецькі прізвища мають тісний зв’язок з іменами, характеристиками або професіями, як-от Шмідт або Мюллер, тоді як татарські зазвичай містять суфікси «-ів», «-ин» (Сафін).

В Італії прізвища формуються з використанням суфіксів «-іні», «-етті», а в Іспанії та Португалії популярними є закінчення «-ез», «-ас» (Гомез, Лопес). Скандинавські прізвища, такі як шведські та норвезькі, відомі своїми характерними суфіксами «-ссон», «-берг», «-ен» (Ларсен, Форсберг), а естонські прізвища часто не мають яскраво вираженого гендерного маркера (Сімсон, Нахк).

Останні новини:  Діють імпульсивно: названо найбільш спонтанні знаки зодіаку

Єврейські прізвища часто мають корені Леві або Коен, а більшість прізвищ утворені від чоловічих імен (Соломон, Абрамсон). У білоруських прізвищах можна зустріти закінчення «-ич», «-ко» (Радкевич), тоді як турецькі прізвища зазвичай містять суфікси «-оглу», «-заде» (Мустафаоглу).

Болгарські, латиські та литовські прізвища мають свої характерні суфікси, що відображають національне походження, а вірменські, грузинські та грецькі прізвища відзначаються такими закінченнями як «-ян», «-швілі», «-пулос». Азійські прізвища, такі як китайські, корейські та японські, зазвичай короткі та складаються з одного або двох складів (Мао, Китамура), а чеські жіночі прізвища відрізняються додаванням суфіксу «-ова» (Валдрова).




Тобто, завдяки знанням про ці суфікси та особливості побудови прізвищ можна буде з легкістю визначити національне походження будь-якої людини.

Останні новини:  Велика різниця: що робити, якщо у вас з чоловіком не збігаються погляди на життя