Як підготувати лілії до зими: 5 базових правил

12.09.2024   14:11    177

Лілії – це теплолюбні рослини, які вимагають догляду за собою восени.

Якщо ігнорувати базові правила, частина лілій може загинути або їх цвітіння припиниться.

Подробиці

Розберемо 5 базових правил щодо догляду за ліліями.

Літня обрізка

Догляд за ліліями має починатися влітку. Виконуючи літню обрізку, не варто повністю позбавлятися стебла. Достатньо видалити серцевини, в яких починає дозрівати насіння. Кожен має розуміти, що формування насіння відбирає у рослини чимало енергії.

А який у цьому сенс? Найпростіше рішення – видалити серцевини та спрямувати енергію у потрібне русло.

Таку процедуру можна виконувати навіть у вересні. Відмовитись від неї варто тільки в тому випадку, якщо ви збираєте насіння для подальшої посадки.

Останні новини:  Прямі ознаки готовності гладіолусів до осіннього викопування

Внесення добрива

З осінніми підгодівлями лілій немає нічого складного. Лілії потребують підгодівлі суперфосфату і сульфату калію.

Цих компонентів буде достатньо, щоб компенсувати нестачу корисних речовин після визрівання цибулини. Також слід враховувати кислотність ґрунту, якщо він підвищений, можна вносити:

  • Доломітове борошно.
  • Гашене вапно.
  • Деревний попіл.

Звісно, перед застосуванням перелічених препаратів слід чітко визначити кислотність. Застосування на око може змінити структуру, через що умови для вирощування лілій стануть невідповідними.

Осіння обрізка

Осінню обрізку можна назвати кардинальною. Поспішати з обрізанням не варто, а цієї помилки припускаються багато дачників. Обрізання починається, коли лілії в’януть. Стебла потрібно вкорочувати до 15 сантиметрів.

При обрізанні лілій слід враховувати погодні умови. Якщо в вашому регіоні мало снігу, є сенс задуматися про утеплення. Для цього можна застосовувати мульчу. В якості мульчі можна використовувати:

  • опале листя;
  • торф;
  • хвою.
Останні новини:  Для землі це рай: чим засіяти ділянку після збирання картоплі у вересні

Шар мульчі підбирається залежно від погодних умов у вашому регіоні.

Як зберегти цибулини

Якщо сорт лілії не може витримати низьких температур, їх потрібно викопати та підготувати до зберігання. Є кілька правил зберігання цибулин:

  1. Зібрані цибулини слід уважно оглянути. Якщо є механічні пошкодження, сліди шкідників або гниль, такі цибулини краще викинути.
  2. Після сортування слід відібрати лише здорові лілії. Якщо зберігати здорові та пошкоджені цибулини разом, вони всі зіпсуються до весни.
  3. Перед зберіганням цибулини потрібно продезінфікувати. Для цього можна використовувати слабкий розчин марганцю. Також можна придбати спеціалізовані препарати у магазині.
  4. Цибулини висушуються природним способом. Неприпустимо залишати їх у сонячному місці або ставити на теплу батарею.
Останні новини:  Восени необхідно правильно готувати ґрунт

Цибулини повинні зберігатися у темних та прохолодних приміщеннях з помірною вологістю. Зрідка слід контролювати їхній стан, своєчасно позбавляючись пошкоджених цибулин.

Профілактичні пересадки

Варто зрозуміти простий факт: лілії не можуть зростати на одному місці понад 5 років поспіль. Справа в тому, що в ґрунті починають з’являтися небезпечні бактерії та шкідники. Тому щоб зберегти цвітіння лілій, слід виконувати профілактичні пересадки. Вони допоможуть оновити грядки та змінити зовнішній вигляд ділянки.





elegantwoman.kyiv.ua