Як очистити ванну від застарілого нальоту та іржі: метод клінінгових компаній

16.09.2024   11:40    1178

Мабуть, немає господарок, які хоча б раз у житті не стикалися з проблемою ванни, що пожовкла. Одні віддають перевагу дорогим сучасним засобам, вважаючи, що побутова хімія йде в ногу з часом, а це означає, що чим дорожчий засіб – тим він ефективніший.

Інші віддають перевагу народним методам наших мам і бабусь, вважаючи, що не варто винаходити велосипед і все нове — це добре забуте старе. Треті ж, перш ніж кинутися у вир з головою і почати скуповувати всі рекламовані продукти, воліють у всьому кардинально розібратися і тільки після цього робити вибір на користь того чи іншого засобу.

Як очистити ванну від застарілого нальоту — бюджетні способи.

Для того, щоб відбілити ванну, не завжди має сенс купувати дорогі миючі засоби. Елементарне знання хімії допоможе вам впоратися з цим завданням із найменшими втратами. Все, що вам потрібно для відбілювання — це повністю знежирити поверхню перед збиранням.

У самому процесі рятування від бруду допоможуть:

  • Звичайна харчова сода — добре вимийте ванну, після чого в мисці 3-4 столові ложки соди змішайте з 2 ложками води. Цією кашкою натріть усю ванну та залиште на 20-30 хвилин. Не варто перед процедурою витирати ванну насухо — це зовсім не вплине на результат очищення.
Останні новини:  Як закохати в себе хлопця: техніка, яка працює на всі 100%

Через 20-30 хвилин змийте всю соду теплою проточною водою. Якщо забруднення не були критичними, ваша ванна знову буде білою.

  • Білизна — коли наші мами не знали, як відмити ванну від бруду в домашніх умовах, а хімічна промисловість не балувала господарок особливим вибором миючих засобів, для відбілювання ванни часто використовували звичайну білизну. Ванну мили, витирали насухо, обов’язково закривали пробкою слив та за допомогою губки наносили білизну на ванну.

Через 20-30 хвилин ванну мили теплою водою. Цей засіб справді робочий, але є кілька важливих моментів, а яких треба знати. По-перше, білизна, як і будь-який інший відбілюючий засіб — це розчин, що містить хлор. Відбілювання відбувається саме на рахунок хлору. А це означає, що при застосуванні цього розчину, як мінімум у ванній та коридорі стоятиме їдкий запах хлорки. Якщо в сім’ї є маленькі діти, тварини та люди з астмою чи іншими проблемами дихальних шляхів – у момент застосування відбілювача їх не повинно бути вдома.




Також врахуйте, що хлор — їдка речовина, та її використання без захисних гумових рукавичок категорично заборонено, інакше ви ризикуєте отримати серйозні подразнення шкіри.

Останні новини:  По дві ложки в кожну пару взуття і шкарпетки залишатимуться чистими: спробуйте цей та інші лайфгаки

Ну і нарешті, є думка, що відбілювач може пошкодити емаль у ванній кімнаті. Тому, якщо у вас стара ванна, якої вже нема чого втрачати, і відбілити її іншими способами не виходить — сміливо використовуйте відбілювач. Але якщо ви тільки плануєте купувати ванну — поцікавтеся у виробника або продавця, які засоби краще використовувати для даної моделі.

  • Перекис водню – ще один спосіб, як зробити ванну білою – використовувати суміш перекису та нашатирного спирту у співвідношенні 1:3. Тобто на 100 грамів перекису потрібно брати 300 грамів нашатиря. Цим розчином натирається заздалегідь насухо витерта ванна. Через 30 хвилин ванну миємо теплою водою. Спосіб робітник, проте, як і у випадку з відбілювачем, враховуйте наявність їдких складових.

Суміш виділятиме їдкий запах і її не можна використовувати, якщо поблизу є діти, тварини або люди з проблемами дихальних шляхів.

Як прибрати іржу — найпростіший спосіб

Як правило, сліди іржі з’являються на ванній у місцях, де підтікає зміщувач. Вода, що постійно капає, і стає причиною появи рудої смуги на емалі. Якщо ви не знаєте, чим відмити ванну від жовтизни – почніть із головного.

Перше, що потрібно зробити — це вирішити проблему з краном чи змістом. Не хочете, щоб був рудий слід — викличте сантехніка та полагодьте кран.

Останні новини:  Що зробити у день осіннього рівнодення, щоб жити в достатку

Коли проблема крапельної води буде усунута, вимийте ванну, витріть її насухо. Тепер беремо 100 г харчової кальцинованої соди, додаємо 50 мл. води. Натираємо цією сумішшю ванну і даємо соді підсохнути. Через 10-15 хвилин змащуємо стінки ванни оцтом. Не варто лити оцет у ванну із пляшки. Просто налийте його в миску та за допомогою губки нанесіть на поверхню ванної. Ви побачите хімічну реакцію у вигляді виділення великої кількості піни, яка очистить поверхню ванни від плям.

Як боротися з нальотом – лайфхак

Якщо ви не знаєте, як очистити ванну від нальоту – почніть із найпростішого. Для початку мінімізуйте всі фактори, які ведуть до появи плям на поверхні емалі. Повірте, це простіше, ніж може здатися на перший погляд. За великим рахунком, все що потрібно для того, щоб ванна якомога довше залишалася білою – це щоразу після прийому душа витирати її насухо.

Зрозуміло, якщо сім’я велика і хтось постійно відкриває у ванній кран, регулярно витирати поверхню насухо – нереально. Але якщо ви заведете вдома правило робити це хоча б перед сном, то вам не доведеться купувати кошти на зняття нальоту. На сухій поверхні наліт не утворюється.