У Туреччині знайшли рідкісні печатки із зображеннями тварин віком 7 тисяч років

02.09.2024   23:30    4

У Туреччині археологи, які проводять розкопки на кургані Арслантепе, виявили два вкрай рідкісні печатки із зображеннями тварин, пише Успіх in UA.

Вік артефактів попередньо оцінений приблизно 7 тис. років.

Згідно з інформацією, датування було здійснено не стільки за шарами, в яких були розкопані печатки, скільки за порівнювальним аналізом з іншими подібними артефактами, повідомляє glavcom.ua.

Останні новини:  Проблеми древніх. Археологи знайшли місце найстарішої битви в історії Європи

Керівник розкопок, італійський професор Франческа Балоссі Рестеллі, розповів, що знайдені печатки датуються приблизно 5000 роком до нашої ери. Раніше під час розкопок у цьому ж місті було виявлено сотні печаток, датованих приблизно 3 000 роком до нашої ери.

Інакше кажучи, знайдені артефакти стали найдавнішими печатками, знайденими будь-коли на території Арслантепе.

Останні новини:  До Землі наближається комета, яку можна буде побачити неозброєним оком
У Туреччині знайшли рідкісні печатки із зображеннями тварин віком 7 тисяч років

До речі, це було перше місто-держава на території Анатолії. Він має статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО. Професор Рестеллі також зазначає, що на виявлених печатках вирізано фігури тварин.

Це говорить про те, що в період їх створення місцеве населення вже еволюціонувало в складну соціальну систему і створило державу, причому це сталося, судячи з артефактів, ще до винайдення писемності.

Останні новини:  Вченим вдалось відродити 1000-літнє біблійне дерево з насіння, знайденого в юдейській печері

Арслантепе був адміністративним і торговим центром, про що свідчать структура палацу та численні печатки, які датуються 3300-3000 рр. до н. у світі відомих мечів. Місто було відоме тоді як Малітія, згідно з хетськими джерелами.