У Туреччині знайшли найдавніший гриль

06.09.2024   15:30    381

У стародавньому місті Ассос, розташованому в межах села Бехрамкале в турецькій провінції Чанаккале, археологи зробили сенсаційну знахідку, яка відкриває нові сторінки в історії кулінарної культури римського періоду, пише Успіх in UA.

Під час розкопок було виявлено унікальні глиняні решітки та інше кухонне начиння, яке використовувалося понад 1 650 років тому.

Древній Ассос, який свого часу був домом для відомих мислителів та перебував під впливом лідійської, перської, пергамської та римської цивілізацій, цього року знову привернув увагу археологічного світу. Команда з 15 фахівців під керівництвом професора Нуреттіна Арслана з університету Чанаккале Онсекіз Март виявила залишки побутових предметів римського періоду, які вразили своїм станом збереження, повідомляє 2plus2.ua.

Останні новини:  Вчені зафіксували на Сонці потужний вибух X-класу, що спричинив збій зв’язку на трьох континентах

У Туреччині знайшли найдавніший гриль

Серед цих знахідок — глиняні решітки, що використовувалися для приготування їжі на грилі. За словами професора Арслана, ці артефакти дають безцінне уявлення про побут та кулінарну культуру мешканців того часу.

«Це важливі знахідки, які показують нам, що вже тоді люди готували їжу на грилі. Вони демонструють, які страви могли бути на столах римлян», — зазначає професор.




Ассос, розкопки якого розпочалися ще у 1880 році під керівництвом американського архітектора Френсіса Х. Бекона, продовжує дивувати науковців новими відкриттями. Крім глиняних решіток, виявлено численні кухонні предмети, такі як сковорідки, горщики та посудини для змішування. Ці знахідки показують, що люди того часу готували їжу на відкритому вогні, використовуючи гриль.

Останні новини:  Вчені створили міцний їстівний пластик, що розкладається бактеріями

Крім того, під час досліджень у долині потоку Бібер на південь від Ассоса було виявлено сліди життя, які датуються аж 300 тисячами років. Знайдені кам’яні знаряддя праці свідчать про існування людей на цій території ще в період нижнього та середнього палеоліту.






1111529