У Китаї виявлено новий небезпечний вірус Wetland virus

10.09.2024   22:00    847

Китайські вчені виявили новий вірус, що переноситься кліщами та може інфікувати людей, потенційно вражаючи мозок. Цей збудник, названий Wetland virus (WELV), вперше був виявлений у пацієнта лікарні міста Цзіньчжоу в червні 2019 року. Відкриття викликало занепокоєння медичної спільноти та спонукало до подальших досліджень. Про це пише Live Science, передає АгроТер.

Перший зафіксований випадок

61-річний чоловік звернувся до лікарні зі скаргами на лихоманку, головний біль та блювоту приблизно через п’ять днів після відвідування парку у великому водно-болотному угідді Внутрішньої Монголії. Пацієнт повідомив, що його покусали кліщі. Антибіотики не допомогли, що вказувало на вірусну природу інфекції.

Останні новини:  Секрети довголіття: від яких звичок корисно відмовитись із віком

Аналіз ДНК і РНК у крові пацієнта виявив раніше невідомий ортонайровірус – групу вірусів, до якої належать кілька збудників, що переносяться кліщами. Серед них – вірус геморагічної лихоманки Крим-Конго, рідкісного та смертельно небезпечного захворювання.

Поширення вірусу в природі

Після виявлення WELV у крові пацієнта, дослідники почали шукати його у кліщах та тваринах північного Китаю. Вони зібрали майже 14 600 кліщів і проаналізували їх партіями. Приблизно 2% партій дали позитивний результат на наявність генетичного матеріалу WELV.

Останні новини:  Чим відрізняється алергія на молоко та лактозна непереносимість

П’ять видів кліщів виявилися носіями вірусу, але найчастіше він зустрічався у виду Haemaphysalis concinna. Вірус також був виявлений у невеликому відсотку досліджених овець, коней та свиней, а також у кількох гризунів виду Myospalax psilurus.

Вплив на людей та потенційні наслідки

Дослідження показало, що 12 з 640 зразків крові “зовні здорових” лісників містили антитіла проти WELV. Крім того, вчені провели скринінг у чотирьох лікарнях північно-східного Китаю. Серед сотень пацієнтів з лихоманкою після укусу кліща 20 виявилися зараженими WELV.




Симптоми інфекції включали лихоманку, запаморочення, головний біль, нудоту, блювоту та діарею. У багатьох пацієнтів спостерігалися ознаки пошкодження тканин та згортання крові. Один з інфікованих навіть впав у кому, хоча всі пацієнти врешті-решт одужали.

Останні новини:  Дієтолог назвала кращі каші для зниження холестерину в крові

Експерименти на лабораторних мишах підтвердили, що WELV може викликати смертельні інфекції, вражаючи багато органів, включаючи мозок. Це підтверджує здатність вірусу спричиняти серйозні інфекції нервової системи.

Дослідники підкреслюють необхідність покращення спостереження та виявлення нових ортонайровірусів для кращого розуміння їх впливу на здоров’я людини.


pb-news.info






1111529