Різка втрата ваги може статися за два роки до виявлення раку підшлункової залози

Вчора,   20:31    363

 

Дослідники назвали раптову відчутну втрату ваги одним із ранніх симптомів раку підшлункової залози, що виникає задовго до діагнозу.

Рак підшлункової залози може виявлятися у пацієнтів значно раніше, ніж це зазвичай буває сьогодні, якщо помічати два метаболічні маркери цього небезпечного захворювання. Одним із таких маркерів є різка втрата ваги.

“Було виявлено, що у людей з раком підшлункової залози різка втрата маси тіла може статися за два роки до того, як його буде діагностовано”.

Останні новини:  Лікар розповіла, скільки разів на день потрібно чистити зуби

Іншим провісником раку підшлункової дослідники назвали гіперглікемію (підвищений рівень цукру в крові), що визначається за збільшенням індексу глікованого гемоглобіну (HbA1c) у людей, які не є діабетиками. Цю ознаку за умови регулярних обстежень можна виявити приблизно за три роки до встановлення діагнозу, вважають автори проекту.

Останні новини:  До чого призводить вживання молочних продуктів

За їхніми словами, рак підшлункової залози так чи інакше впливає на дві ключові функції органу – виробництво гормону інсуліну та виробництво травних ферментів.

«До різкої та нез’ясовної втрати ваги, особливо у людей з діабетом, а також до незрозумілої гіперглікемії слід ставитися з великою підозрою».

Згідно з результатами дослідження, якщо різка втрата ваги відбувається у діабетиків, це серйозно підвищує ризик того, що вони постраждають від раку підшлункової залози (на відміну від людей, які втрачають вагу, не хворіючи на діабет). З іншого боку, гіперглікемія, що виявляється у людей без діабету, пов’язана з більшим ризиком раку підшлункової залози, ніж гіперглікемія у діабетиків.

Останні новини:  Три види картоплі виявилися небезпечними для здоров’я


glamour.kyiv.ua